Zrenjanin "Film Friendly" grad

Na regionalnoj konferenciji “Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima”, održanoj u Beogradu u organizaciji Srpske filmske asocijacije, petnaest lokalnih samouprava sertifikovano je kao “Film Friendly”, odnosno naklonjenih filmu. Među njima i Grad Zrenjanin.


 

Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacija i Martin Kaf, konsultant za ekonomski razvoj i filmsku industriju i glavni govornik na konferenciji, svečano su uručili “Film Friendly” sertifikate predstavnicima gradova i opština Bač, Boljevac, Beočin,Golubac, Kladovo, Loznica, Majdanpek, Negotin, Novi Sad, Pećinci, Ruma, Sremski Karlovci, Veliko Gradište, Vršac  i Zrenjanin. 
Time je završen drugi krug “Film Friendly” sertifikacije – u Srbiji danas postoji ukupno 25 sertifikovanih lokalnih samouprava. Sertifikovani gradovi i opštine ispunili su zahteve u pogledu uvođenja propisane procedure i cenovnika za izdavanje dozvola za snimanje na lokacijama i formirali bazu lokacija koje su pod njihovom nadležnošću, a koje su realno dostupne za filmske produkcije.



Dobijanjem sertifikata, gradovi i opštine u Srbiji su i zvanično stvorili okruženje naklonjeno filmskoj industriji.Više od 100 gostiju iz Srbije i inostranstva, a među njima i predstavnici lokalnih samouprava, javnih preduzeća, kao i predstavnici državnih organa zaduženi za izdavanje dozvola za snimanje u Podunavlju, prisustovalo je konferenciji “Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima”. 
Tokom predavanja i panela, učesnici konferencije iz Srbije i inostranstva razmotrili su mogućnosti filmske industrije kao pokretača ekonomskog, kulturnog i turističkog razvoja u Podunavlju, kao i promocije gradova i opština na Dunavu kao konkurentnih destinacija za snimanje stranih filmova.



Učesnici konferencije razmenili su ideje, iskustva i sugerisali praktična rešenja za dobijanje novih domaćih i međunarodnih filmskih i televizijskih poduhvata koji mogu da zaposle lokalno stanovništvo, ostvare zaradu i doprinesu promociji Podunavlja kao regiona izuzetne filmičnosti, bogate istorije, živopisne prirode i upečatljive kulture. 
Konferencija je održana u sklopu projekta “Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima”  koji Srpska filmska asocijacija sprovodi uz finansijsku pomoć Evropske unije i Austrijske razvojne agencije, i u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Turističkom organizacijom Srbije, Gradom Smederevo, SIEPA i Cinema City festivalom.