Završena rekonstrukcija crkve svetog Nikolaja u Melencima

Radovi na rekonstrukciji crkve svetog Nikolaja u Menencima su završeni, a osveštenje je danas obavio episkop banatski gospodin Nikanor, uz služenje sveštenstva Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin. 

Osveštenju je prisustvovao i novi gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa svojim saradnicima, kao i bivši gradonačelnik Ivan Bošnjak.

Nikanor je izrazio zadovoljstvo što se odazvao veliki broj dobrotvora i pomogao rekonstrukciju hrama.

 

 

Budući da je pomoć je pristigla i od Grada Zrenjanina, bivšem i sadašnjem gradonačelniku, Bošnjaku i Janjiću, uručena je Gramata za doprinos rekonstrukciji i očuvanju ovog hrama u Menecima.

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Srpska pravoslavna crkva sv. Nikole u Melencima sagrađena je u drugoj polovini XVIII veka, najverovatnije ubrzo po doseljavanju Srba graničara 1752. godine. O tome svedoči i podatak da je već 1767. godine u Melencima bilo čak sedam sveštenika. 

 

 

Ikonostas, tronove i pevnice slikao je jedan od najznačajnijih srpskih slikara epohe klasicizma – Arsenije Teodorović 1806. godine. Ikone na ikonostasu razvijenog ikonografskog programa spadaju u njegova ranija dela za koje se smatra da su jedna od najboljih radova ovog majstora u Vojvodini.

Zidne slike radio je Nikola Aleksić 1864. godine. Oslikani su svodovi, severni i južni zid crkve. Tematika je uobičajena za period kada slike nastaju – teme iz Starog i Novog zaveta, ali i teme iz nacionalne istorije, koje u vreme pojave romantizma u srpskoj umetnosti počinju da dobijaju sve veći značaj. 

Pored ikonostasa, crkva ima i bogatu riznicu sakralnih predmeta, vrednih tvorevina primenjene umetnosti, koju su popunili i priložnici i darodavci.