Grad Zrenjanin i ''Gruppo Zilio'': zaključen ugovor, kreće realizacija

U prisustvu Njegove Ekselencije ambasadora Italije Đuzepea Manca i gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, sa saradnicima, danas su generalni menadžer kompanije "Grupo Zilio" za Srbiju Nenad Obradović i direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin Goran Tajdić svečano potpisali ugovor za uslugu prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin. Ovim ugovorom, kako su naglasili potpisnici, rešava se višedecenijski, ključni infrastrukturni problem grada Zrenjanina i njegovih stanovnika.
 
 
 
Svečanost potpisivanja ugovora počela je minutom ćutanja, u znak žalosti za poginulim radnicima iz Srbije u Ruskoj Federaciji. Na ovaj trenutak posebno je ukazao i ambasador Italije, rekavši da tim radnicima odajemo posebnu poštu, jer su život izgubili na poslu, gde su radili da bi izdržavali svoje porodice.
- Možda je ovaj dan zbog toga još važniji za ovaj grad – rekao je ambasador i uputio komplimente gradonačelniku Janjiću i saradnicima što su uspeli da konačno reše ovaj problem, problem pijaće vode koji je dugo prisutan. On je istakao da će se problem pijaće vode u našem gradu rešiti na način koji se može nazvati "Model Zrenjanin" i koji će pomoći da i druge sredine sa sličnom situacijom postupe po istoj analogiji. 
-  "Gruppo Zilio" je istraživao ovakve probleme i poseduje sisteme koji mogu dovesti do rešenja. Nadam se da će ovo biti dobar model za drugačije poslove, saradnju i način finansiranja, i nazvao bih ga "Model Zrenjanin", jer će po prvi put biti primenjen u Srbiji – zahvalio je ambasador Gradu Zrenjaninu i "Modelu Zrenjanin".
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić još jednom je naglasio da se radi o istorijskom trenutku za grad i da mu je čast i zadovoljstvo što smo dočekali da rešavamo višedecenijski problem Zrenjaninaca.
-  Višedecenijski problem, sa mnogo pokušaja, nažalost neuspešnih, a ja sam siguran da ćemo za osam meseci imati zdravu pijaću vodu. Mislim da je ovo veliki i značajan događaj za Zrenjanince, kada možemo da kažemo da će za osam meseci u našim česmama biti zdrava pijaća voda, ali ne samo u gradu Zrenjaninu, već krećemo da rešavamo taj problem i u 22 naseljena mesta, što je takođe dobra vest – kazao je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
          
 
   
 
Kako je naveo generalni menadžer kompanije "Gruppo Zilio" za Srbiju Nenad Obradović, radi se o kompaniji koja ima zavidne reference u ovoj oblasti.  
- Model ugovora je takav da, ukoliko nemaš dobru tehnologiju, suviše rizikuješ, jer se rizik prenosi na izvođača radova. Sada i drugi gradovi u Vojvodini i centralnoj Srbiji sa ovakvim problemom imaju jedan osnov kako da dobiju čistu vodu bez zaduživanja i uzimanja kredita. Kompanija "Zilio" je deo velikog sistema "Grintek" i 55 godina funkcioniše na svetskom tržištu. Imamo 110 manjih i većih izgrađenih objekata u Italiji i svetu – rekao je Obradović i dao osnovne smernice na koji način će se rešavati problem zrenjaninske vode.
- Kompletna fabrika je na modelu pokretnog ili mobilnog postrojenja. Naravno, biće i fiksnih postrojenja, tehnološki proces je poznat u svetu, a mi imamo zaštićenu tehnologiju u smislu medije koja će biti glavni prečistač arsena i bora, koji je najveći zagađivač, i gradnja je brza jer se odvija po modelu kontejnera koji se lako priključuju na postojeći cevovod – naveo je on. 
 
   
 
Pre svečanog dela zaključenja ugovora, za ambasadora je priređen prijem u Plavom salonu Gradske kuće, u prisustvu gradonačelnika Čedomira Janjića sa saradnicima. Svečanosti su, ispred kompanije "Gruppo Zilio", prisustvovali pomoćnik direktora Alesandro Đovani, tehnički direktor Roberto Bausani i pomoćnik direktora preduzeća "Sinertek" Petar Lalović, kao i šef ekonomske sekcije ambasade Republike Italije u Srbiji Marko Leone. 
 
Ambasador Italije Đuzepe Manco pomenuo je i druga italijanska preduzeća koja uspešno posluju u Zrenjaninu, a dolaze iz oblasti tekstilne industrije, i dodao da će, prisustvom kompanije "Gruppo Zilio", biti unapređena i proširena saradnja između Grada Zrenjanina i italijanskih privrednika, posebno što će sada biti prisutna i savremena tehnologija. Svečanosti je prisustvovao i direktor kompanije "Fulgar" Karlo Adolfo Perosi.