Grad Zrenjanin nastavlja da pomaže poljoprivrednicima

Grad Zrenjanin će i ove godine nastaviti da pomaže poljoprivrednicima kako je to činio i prethodne godine, kroz razne programe.

Jedan od vidova pomoći jesu i subvencionisani krediti za koje će registrovana poljoprivrednia gazdinstva moći da apliciraju kod poslovne banke na isti način kao u 2014. godini. 

Grad je za subvencionisanje kamata izdvojiosredstva, a poljoprivredna gazdinstva će moći da zatraže kredit u iznosu od 100 do 500.000 dinara. 

To je kredit na godinu dana, deset posto podmiruje Grad, a šest posto korisnik kredita.

Kredit je namenjen za finansiranje prolećne setve - nabavku semena, đubriva, zaštitnih sredstava, dizel goriva.

Za kredite mogu aplicirati isključivo registrovana poljioprivredna gazdinstva, a procedura za dobijanje kredita je vrlo jednostavna.

Svi koji su zainteresovani mogu se za više informacija javiti u poslovnicama Banke Intesa u našem gradu, rok za podnošenje je 31. decembar 2015. godine, ili dok se ne utroše sredstva.

Odluka da se i ove godine pomažu poljprivredni proizvođači proistekla je na osnovu prošlogodišnjih, veoma pozitivnih, iskustava naših poljoprivrednika.

Njih više od sto se odlučilo na ovaj korak jer su, kako su naveli, ovako povoljni krediti za njih od velikog značaja, posebno jer su sredstva koja su na ovaj način dobjali mogli da iskoriste za nabavku semena, đubriva, da učestvuju u licitacijama za zakup državnog zemljišta ili za druge potrebe budući da nisu bili uslovljenitima. 

Agrarni budžet za ovu godinu iznosi 430 miliona dinara - od toga je 384 miliona od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, a 46 miliona su sredstva iz tekućeg priliva budžeta.

Sredstva iz agrarnog budžeta biće iskorištena upravo za razvoj poljoprivrede i pomoć poljoprivrednicima.