Gradonačelnik i u Melencima: počeli radovi na izgradnji prečistača ''Mokro polje''

Nakon Elemira, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, posetio je danas i mesnu zajednicu Melenci. Povod sličan kao u susednom naselju: upoznavanje s aktuelnim projektima, planovima za naredni period i iznalaženje rešenja za prisutne probleme. Melenci su specifično naselje, pre svega zbog velikog broja stanovnika, ali i brojnih razvojnih potencijala, pa se, kao prioritet, nameće rešavanje infrastrukturnih problema i završetak započetih investicija. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina je ocenio komunalnu opremljenost najvećeg naseljenog mesta na teritoriji grada kao dobru, ali, kao i u Elemiru i u još dva mesta gde su radovi u toku, prioritet je završetak izgradnje kanalizacije.
- Cilj nam je da i ovde 2016. godine u potpunosti završimo izgradnju ovog sistema i danas smo počeli da radimo tzv. "Mokro polje", odnosno prečistač fekalne kanalizacije i ostalih otpadnih voda, čime sam veoma zadovoljan. Ozbiljan novac će biti uložen i ove i sledeće godine i Melenčani mogu da budu zadovoljni. U prethodnom periodu uložili smo ovde i značajna sredstva u asfaltiranje kaldrmisanih ulica, a nastavak asfaltiranja planiramo i u ovoj i narednoj godini. Problemi su oko funkcionisanja sporta i nekih, možda, manje značajnih stvari, ali pokušaćemo da i u tim oblastima pomognemo stanovnicima Melenaca. Naša je strategija da sklanjamo decu sa ulice, a mislim da je sport pravi način da to uradimo – istakao je Janjić nakon sastanka sa rukovodstvom Saveta MZ Melenci.
 
    
 
- Generalno smo zadovoljni odgovorima koje smo danas dobili od funkcionera Grada Zrenjanina, jer upravo kreću radovi na izgradnji prečistača kanalizacije, rešava se i problem rasvete, koji je prisutan i u drugim sredinama, startuju radovi na sanaciji zgrade mesne zajednice – planirana je rekonstrukcija krova – a krećemo i s izgradnjom jedne "balon" sportske hale. To su, ujedno, osnovne teme o kojima je danas bilo reči – navodi predsednik Saveta MZ Melenci Vanja Nadlački. 
 
    
 
U Melencima je danas boravio i direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić, koji je obišao gradilište postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda "Mokro polje". U pitanju je investicija tog preduzeća vredna 38 miliona dinara, čijim će završetkom biti zaokružena i izgradnja kanalizacione mreže, odnosno biti omogućeno prečišćavanje otpadnih voda naselja Melenci i njihovo bezbedno ispuštanje u postojeći kanal. 
 
 
Tajdić je rekao da je rok za završetak postrojenja 85 dana.  
- U tom periodu trebalo bi da se kompletno završi "Mokro polje", bio-prečistač otpadnih voda koji funkcioniše na principu trske čija će sadnja uslediti nakon gradnje samog objekta. Na ovaj način ćemo rešiti i potencijalni ekološki problem sela, s obzirom da je za polovinu naselja urađena kanalizacija, iz koje se otpadna voda, bez prethodnog prečišćavanja, uliva u kanal na ovoj lokaciji – rekao je on i dodao da je ranijim projektom bila predviđena izgradnja dva prečistača, severnog i južnog, ali da je ustanovljeno da će jedan objekat biti u mogućnosti da primi i prečisti svu otpadnu vodu. 
- Na taj način smo uštedeli i znatna sredstva, jer je od prvobitno predviđena dva prečistača vrednosti od po 30 miliona dinara, sada u gradnju ovog, preprojektovanog, uloženo 38 miliona, a sredstva koja su ostala na raspolaganju iskoristićemo za nastavak kanalisanja u Melencima. 
 
    
 
Ovo je, po Tajdićevim rečima, model po kom će se raditi i kanalisanje u drugim naseljenim mestima, udaljenijim od grada, jer nije isplativo, kao u slučaju naselja na obodu Zrenjanina, potisnim cevovodima usmeravati otpadne vode ka centralnom gradskom prečistaču, čija je gradnja predviđena na potezu Aleksandrovačkog kanala u Zrenjaninu. 
- Ovakva rešenja primenjuju se odavno i u zemljama Evropske unije. Iluzorno je za mali broj korisnika graditi skupe prečistače i tehnologiju, kada se ta količina otpadnih voda može prirodno razgraditi, uz pomoć trske – zaključio je direktor JKP "Vodovod i kanalizacija".