Gradonačelnik u poseti studentima Tehničkog fakulteta

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" i tom prilikom razgovarao sa studentima o aktivnostima koje sprovode, njihovim problemima i mogućnostima da se oni prevaziđu, ali i saradnji studenata i Grada Zrenjanina na, kako je rečeno, obostranu korist.

 

 

Inače, današnja poseta gradonačelnika organizovana je u sklopu ranije dogovorenih susreta pod nazivom "Moj gradonačelnik na mom fakultetu", pa je taj vid aktivnosti i saradnje sada postao redovan.  

Ova poseta bila je ujedno i prilika da studenti postave konkretna pitanja i na njih zatraže konkretne odgovore.

Student prodekan Srđan Stanišić zatražio je da se, za početak, uredi prostor ispred zgrade fakulteta, da se postave klupe, osvetljenje i postojeći park oplemeni cvećem, kao i da se postave putokazi kako bi studenti i gosti iz drugih gradova mogli lakše da dođu do fakulteta. Studenti su, između ostalog, zatražili i da im se obezbede određene povlastice prilikom posete kulturnim i sportskim sadržajima u gradu.

 

 

Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo zbog poziva studenata i istakao da će izaći u susret zahtevima studenata, koliko to bude u njegovim mogućnostima.

- Nadam se da će naš fakultet prerasti u još veći, a naša strategija i jeste da što više Zrenjaninaca ovde stiče visoko obrazovanje i nadam se da će, od današnjih 1.600 studenata, na fakultetu i Visokoj tehničkoj školi ubuduće biti mnogo više - rekao je gradonačelnik.

Upitan da kaže da li postoje planovi da Zrenjanin bude univerzitetski grad, gradonačelnik je odgovorio da planova ima, ali da taj posao neće biti lak.

- Hoće li se on zvati univerzitetski centar, i hoće li ovo biti univerzitet, nije toliko bitno koliko da ovde svoje obrazovanje stiče dve, tri ili pet hiljada studenata - kazao je on.

 

 

Dekan fakulteta, prof. dr Milan Pavlović je ukazao na izuzetno dobru saradnju fakulteta sa lokalnom samoupravom, a da je potvrda tome i današnja poseta gradonačelnika.

- "Moj gradonačelnik na mom fakultetu" je akcija koju smo pokrenuli, a koja za cilj ima da evidentiramo i vidimo šta smo sve uradili u prethodnom periodu, šta je Grad uradio i koliko smo stvari rešili na putu stvaranja boljih uslova za studiranje našim studentima ovde u Zrenjaninu, šta je realizovano u odnosu na prethodni period i da vidimo koja su to pitanja koja bismo trebali da otvorimo i rešavamo u narednom periodu. Pre svega, mislim da bez ove saradnje dislocirani fakulteti, van centra Univerziteta u Novom Sadu, ne mogu da funkcionišu bez podrške i pomoći lokalne samouprave, a Grad Zrenjanin je to prepoznao. Stvorila se izvanredna saradnja i mi sada zajedno očekujemo od pokrajinskih i republičkih organa da završimo amfiteatar i da stvorimo uslove za dolazak stranih studenata na nov studijski program Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa. Imamo podršku Gasproma u tom pravcu, ali moramo stvoriti i uslove na lokalu za povećanje standarda studenata - kazao je on i zahvalio gradonačelniku na poseti.