I ''kugle'' odlaze u istoriju...

Radnici zrenjaninskog preduzeća "Trenč" d.o.o. počeli su danas radove na zameni stubova javne rasvete u ulicama Narodnog fronta i Subotićevoj, čijim završetkom će te centralne gradske ulice dobiti značajno bolju i kvalitetniju rasvetu, a stare "kugle" sa prevaziđenim sijalicama zauvek otići u istoriju. 
 
 
Stubovi sa kuglama postavljeni su u centru Zrenjanina prilikom jedne od poslednjih obimnijih rekonstrukcija rasvete, pre tačno 35 godina. U međuvremenu, pojavom novih tehnologija i rasvetnih tela, ovakva rasveta izgubila je na funkcionalnosti i osim što troši više električne energije, efekat osvetljenja daleko je od zadovoljavajućeg. Mnogi od tih stubova su i nakrivljeni ili oštećeni na drugi način, što sve zajedno pruža ružnu sliku. 
 
   
 
Nova rasveta podrazumeva montažu 19 stubova – 14 stubova u Ulici Narodnog fronta, po sedam sa svake strane, i 5 u Subotićevoj – proizvođača "Amige" iz Kraljeva, urađenih prema projektu rekonstrukcije pešačke zone u Zrenjaninu i upotrebu natrijumovih, umesto dosadašnjih živinih sijalica. Natrijumove svetiljke imaju manju instalisanu snagu i duži vek trajanja, a pritom emituju nekoliko puta jače svetlo nego dosadašnje sijalice. Prethodno je u ovim ulicama izvršena i rekonstrukcija električnih instalacija.
 
   
 
Završetkom ovih radova i uređenjem pešačke zone na Trgu slobode i okolnim ulicama, biće u potpunosti usklađena i javna rasveta, kako tipom stubova, tako i jačinom i kvalitetom osvetljenja.