Istorijska sednica Gradskog veća: zaključuje se ugovor s kompanijom ''Gruppo Zilio'' za usluge prečišćavanja vode

Na danas održanoj 93. sednici Gradskog veća jednoglasno je utvrđen Predlog Zaključka u vezi davanja izjave od strane grada Zrenjanina za potrebe zaključivanja ugovora između JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin i ponuđača po tenderu za javnu nabavku usluge prečišćavanja pijaće vode za grad Zrenjanin, kao i Predlog Zaključka u vezi otvaranja aproprijacije u Odluci o budžetu grada Zrenjanina u periodu trajanja ugovora između JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin i izabranog ponuđača po tenderu za javnu nabavku usluge prečišćavanja pijaće vode za grad Zrenjanin. Takođe, utvrđen je predlog zaključka u vezi sa davanjem saglasnosti Skupštine grada da JKP ''Vodovod i kanalizacija'' zaključi ugovor po tenderu sa izabranim ponuđačem. 
 
 
Ovim odlukama, pojednostavljeno, stekli su se uslovi da Skupština grada, na sutrašnjem, vanrednom zasedanju, da saglasnost za potpisivanje ugovora između Grada Zrenjanina, odnosno JKP ''Vodovod i kanalizacija''  i italijanske kompanije "Gruppo Zilio" SPA, s ogrankom u Beogradu, jedinog ponuđača na ponovljenom tenderu za javnu nabavku usluge prečišćavanja pijaće vode za grad Zrenjanin. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je današnju sednicu Gradskog veća, s obzirom na donete odluke, ocenio kao istorijsku, rekao je da se JKP ''Vodovod i kanalizacija'' ovlašućuje da zaključi ugovor s ponuđačem koji je ispunio sve uslove na tenderu za rešavanje zdrave pijaće vode u gradu Zrenjaninu. 
- Očekujem da će Skupština grada, čije sam sazivanje naredio po hitnom postupku,  verifikovati ove odluke i da konačno, posle više decenija, i praktično krene rešavanje problema zdrave pijaće vode u gradu Zrenjaninu, onako kako smo i obećali našim građanima. Ako Skupština grada sutra donese pozitivne odluke, očekujem da naredne nedelje i bude potpisan ugovor. S obzirom na navode u tenderu, nakon potpisivanja ugovora, investitoru ostaje osam meseci da reši problem pijaće vode i nakon tog roka očekujem zdravu pijaću vodu u česmama u Zrenjaninu – istakao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
Komisija za sprovođenje javne nabavke je ocenila da je navedena ponuda blagovremena, odgovarajuća i prihvatljiva, pa je naručilac JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, prekjuče doneo Odluku o dodeli ugovora, kojom se usluga predmetne javne nabavke poverava ponuđaču - zajednička ponuda GRUPPO ZILIO SPA ogranak u Beogradu, GRUPPO ZILIO SPA DOO Novi Sad, i Synertech doo, Beograd.
 
U skladu sa konkursnom dokumentacijom naručilac JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin je dužan da na dan zaključenja Ugovora u predmetnoj javnoj nabavci dostavi ponuđaču usluge dokumentaciju kojom Grad Zrenjanin izjavljuje da je JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin jedino javno komunalno preduzeće, kome je Grad Zrenjanin poverio komunalnu delatnost proizvodnje, prerade, i distribucije pijaće vode, kao i da se Grad Zrenjanin obavezuje da za potrebe komunalne delatnosti proizvodnje, prerade, i distribucije pijaće vode neće osnivati druga preduzeća ili poveravati delatnost drugim preduzećima, kao i da će se svi novi individualni i poslovni potrošači, koji se priključe na distributivni sistem u toku trajanja ugovora snabdevati sa pijaćom vodom prerađenom od strane ponuđača.
 
Nakon potpisivanja ugovora, kao što je pomenuto, ponuđač je u obavezi da u roku od osam meseci iz svojih sredstava izgradi postrojenje i počne sa proizvodnjom ispravne pijaće vode. Ponuđač je u obavezi da godišnje proizvede minimum 6,5 miliona kubika vode po ceni od 0.28 evrocenti po kubiku.
 
 
Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić naveo je da je odluka Komisije za sprovođenje javne nabavke usluge prečišćavanja pijaće vode u skladu s Elaboratom koji je usvojila Skupština grada.
- U slučaju manje potrošnje vode od ugovorom predviđenih 6,5 miliona kubika na godišnjem nivou, ponuđaču će biti nadomeštena razlika. Takođe, odmah nakon puštanja u rad ove fabrike vode, krenuće se u pripajanje okolnih sela na gradsku vodovodnu mrežu, tako da će proizvodnja, odnosno potrošnja tih 6,5 miliona kubika sigurno biti prevaziđena i mi ćemo naše obaveze predviđene ugovorom s lakoćom ispuniti. S obzirom da je kompanija "Gruppo Zilio" jedina dostavila ponudu, neće biti žalbi na odluku Komisije, tako da nam preostaje da Skupština grada sutra da saglasnost za potpisivanje ugovora, koje će uslediti naredne nedelje, i kao što je tenderskom dokumentacijom predviđeno, rok za puštanje u pogon fabrike, odnosno rok da građani dobiju zdravu pijaću vodu je osam meseci od potpisivanja ugovora – kazao je Tajdić i dodao da će konačna cena jednog kubika takve vode biti poznata kada se ukalkulišu troškovi proizvođača i distributera, odnosno kada se završi projekat izgradnje prečistača.
 
Kompanija "Gruppo Zilio" SPA ima zavidne reference i oko 120 izgrađenih postrojenja za prečišćavanje vode širom Evrope. Način na koji je raspisana javna nabavka u Zrenjaninu, gde se kupuje usluga prečišćavanja, a ne tehnologija, bez kredita ili zaduživanja, po rečima Tajdića, mogao bi da bude dobar model i za druge sredine u Vojvodini koje imaju sličan problem.
- Sve dok ova kompanija bude ispunjavala uslove iz javne nabavke, odnosno bude isporučivala vodu građanima u skladu s našim Pravilnikom, mi ćemo imati ugovor, a ako se desi da oni ne mogu da isporučuju vodu po tom Pravilniku, ugovor se raskida, bez dodatnih troškova po JKP "Vodovod i kanalizacija" ili Grad Zrenjanin - zaključio je direktor Goran Tajdić.