Izložbom slika Paje Jovanovića otvoren renovirani Mali salon Narodnog muzeja

Izložbom slika jednog od najzvučnijih imena srpskog slikarstva Paje Jovanovića, u petak je svečano otvoren renoviran prostor Malog salona Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Izložbu je otvorila direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, a prisutnima su se tom prilikom obratili i pomoćnik direktora Narodnog muzeja Zrenjanin Olivera Skoko, pomoćnik ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa Aleksandra Fulgosi, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i predsednica Skupštine grada Zrenjanina Eleonora Marjanović. Prisustvovala je i članica Gradskog veća grada Zrenjanina Dubravka Bulovan Bengin.
 
   
 
Mali salon Narodnog muzeja bio  je zatvoren nekoliko meseci zbog renoviranja i sada predstavlja savremen galerijski prostor u Zrenjaninu sa novim rešenjima rasvete i klimatizacije. Rekonstrukciju ovog izložbenog prostora podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Arhitektonsko rešenje dala je Danica Medvedev, arhitekta, a radove je koordinirao Milan Milinović, šef Tehničke službe zrenjaninskog Muzeja.
 
 
Izložba "Paja Jovanović - Slike Balkana" autora Petra Petrovića, višeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu realizovana je zahvaljujući uspešnoj saradnji tog muzeja i Narodnog muzeja Zrenjanin. Tokom izložbe publika će imati priliku da pogleda reprezentativan izbor od 17 slika i crteža ovog značajnog srpskog slikara. Izložbom  autor predstavlja Jovanovićevu vizuru istorije i folklor balkanskih prostora kojima je umetnik bio fasciniran. Motive za dela koja će biti izložena umetnik je pronalazio u svakodnevnom životu običnih ljudi koje je sretao na putovanjima po Balkanu - kod Kuča u Crnoj Gori, među Srbima i Arbanasima u okolini Skadra, na Kosovu i Metohiji, severnoj Albaniji, itd. Petrović je održao i stručno predavanje o delima i načinu rada Paje Jovanovića. 
 
 
     
 
Pomoćnik ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa Aleksandra Fulgosi rekla je da je ovaj događaj značajan iz više razloga.
- Prvi je što se otvara renoviran prostor Malog salona, čiju smo rekonstrukciju pomogli potpuno svesni značaja podizanja kapaciteta ustanove kakva je Narodni muzej u Zrenjaninu, i da će on sada pružiti uslove za još bolje i kvalitetnije programe. Drugi razlog je što je ostvarena uspešna saradnja između dve ustanove zaštite, muzeja u Beogradu i Zrenjaninu, i naše ministarstvo apsolutno podržava i podstiče svaku vrstu ovakve saradnje. Treći razlog je nominacija ovog muzeja za evropski muzej godine. Veoma smo ponosni što imamo kandidate iz Srbije za ovu godinu i Ministarstvo kulture i informisanja želi da na ovom mestu pruži svu podršku i izrazi velika očekivanja od Narodnog muzeja u Zrenjaninu – istakla je Fulgosi. 
 
   
 
Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić naveo je da jedan muzej, ma koliko bio uspešan, mora stalno da radi na sebi, da unapređuje i prostor i kolekciju i nalazi nove načine da privuče posetioce. 
- Ovaj muzej je specifičan po tome što, upravo, radi sve to, ali i dodatno pokušava da dopuni kvalitetom koji se, u ovoj zemlji, tek polako nameće. Poslednjom prilikom kada sam boravio ovde tek se razgovaralo o ovom prostoru i njegovoj rekonstrukciji, a sada, evo, vidim koliko je bilo vredno uložiti sredstva u to i koliko se može uraditi kada postoji ideja, želja i ona osnovna volja da muzej bude "na polzu" i samog muzeja, ali i građana ovog grada – kazao je Grujić.    
 
 
Predsednica Skupštine grada Zrenjanina prim. dr Eleonora Marjanović napomenula je da ova gradska ustanova kulture svim svojim aktivnostima dokazuje da nije bez razloga proglašena u prethodnom periodu za najbolji muzej u Srbiji i da je kandidat za prestižno priznanje - Evropski muzej godine.
- Očekujem da će i ovaj prostor Malog salona doprineti bogatstvu muzejske ponude, a prva u tom nizu je i upravo večerašnja izložba našeg velikog slikara Paje Jovanovića.
 
Izložba "Slike Balkana" će u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin trajati do 19. marta 2015. godine a nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti.