Legat porodice Varadi na poklon zrenjaninskom muzeju

Današnjim potpisivanjem ugovora o poklonu porodice Varadi Narodnom muzeju Zrenjanin ova ustanova biće obogaćena vrednim eksponatima, kazala je Olivera Skoko kustos zrenjaninskom muzeja. 

Ona je istakla da će uskoro biti otvorena soba porodice sobe Varadi, kao deo stalne postavke i samim tim biti dostupna zrenjaninskoj publici.

 

 

- Ovo je ujedno i obavezujući čin jer sve ono što ćemo uraditi u nardnih nekoliko meseci pomoći će nam da se na najbolji mogući način u maju predstavimo u Glazgovu u izboru za evropski muzej godine, budući da smo kandidat i da predstavljamo ne samo naš grad već i državu - kazala je Skoko zahvaljujući porodici Varadi i gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću koji je podržao i prepoznao gest darivanja i mogućnost da zbirke muzeja budu proširene i obogaćene tako važnim predmetima.

O značaju poklonjenih predmeta govorila je kustos Mileva Šijaković, a Ugovor o poklonu danas su potpisali su Olivera Skoko i akademik Tibor Varadi, u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.

 

 

Gradonačelnik Janjić je rekao da su razgovori o tome, zajedno sa Goranom Kneževićem, započeti prošle godine.

- Iskreno se zahvaljujem gospodinu Varadiju i porodici Varadi, ali i našem muzeju jer nisam morao mnogo da ih ubeđujem, oni sami najbolje znaju kolika je važnost ovog poklona i najbolje znaju svoj posao. Od velike je važnosti i za naš grad da muzej dobije još jednu ovako važnu postavku - kazao je on.

Tibor Varadi se zahvalio svima, posebno gradonačelniku i izrazio zadovolsjstvo što je pružena šansa da se prošlost ne zaboravi.

-Ja sam živeo u više gradova, radio u mnogim mestima, ali sam ostao Zrenjaninac i vezan sam za ovaj grad. Moj deda je otvorio advokatsku kancelariju 1893. Godine i nekim čudom svi su spisi ostali, a među njima ima vrednih podataka - kazao je Varadi. 

 

 

Porodica Varadi je jedna od najuglednijih porodica iz Velikog Bečkereka, Petrovgrada i Zrenjanina, koja je dala poznate javne radnike i advokate. 

Narodni muzej Zrenjanin legatom porodice Varadi postaje bogatiji na više planova.

Poklonjeni materijal pre svega, uvećava zbirku dokumenata Istorijskog odeljenja jer donosi uvid u kontinuiranu prisutnost jedne porodice čiji su članovi uvek bili značajni predstavnici društvaenog života u našem gradu. 

Primenjeno umetnička zbirka će legatom dobiti izuzetno dragocene komade krupnog nameštaja u baroknom stilu, to su predmeti koji opremaju privatni prostor za rad i opuštanje, takozvani kabinet-studio.

Komplet se sastoji od stola, stolica, poluležaljke, police sa knjigama, kao i izvesnog broja sitnijih predmeta.