Ministar kulture i informisanja Tasovac u Zrenjaninu - od 2016. godine projekat ''Gradovi u fokusu''

Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, posetio je juče Zrenjanin. Nakon razgovora s predstavnicima lokalne samouprave, institucija kulture i umetnicima iz našeg grada, Tasovac je u Savremenoj galeriji otvorio izložbu "Nove akvizicije", umetničkih dela otkupljenih za zbirku Savremene galerije Zrenjanin na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja. Ministar je posetio i Narodno pozorište "Toša Jovanović" i prisustvovao probi predstave "Bako, neću da postanem čudovište", čija je premijera planirana na Svetski dan pozorišta, 27. mart. 
 
   
 
Tasovac je posetu Zrenjaninu i razgovore ocenio veoma uspešnim.
- Impresioniran sam činjenicom da je Zrenjanin uradio kulturnu strategiju i mislim da je to veliki pomak u strateškom razmišljanju kako treba da se razvijaju lokalne samouprave. Ako govorimo o decentralizaciji, prvi korak je snaženje i inicijativa lokalne samouprave. Ono što i meni daje optimizam, koji sam danas ovde video, to je da je lokalna samouprava svesna potencijala koji imaju institucije u Zrenjaninu i važnosti toga da se sve ono što predstavlja kulturno blago i savremeno stvaralaštvo učini dostupnim ne samo Zrenjanincima, nego i onima koji budu dolazili u Zrenjanin – istakao je i dodao da se sve to izvanredno uklapa u novi projekat Ministarstva kulture i informisanja, radno nazvan "Gradovi u fokusu" 
 
   
 
- Lokalne samouprave će kroz projekat nazvan "Gradovi u fokusu" imati mogućnost da apliciraju na poseban konkurs Ministarstva klulture i informisanja u ime svih svojih institucija i u sinergiji sa njima. Za sada je to interni naziv projekta na kome se radi i koji će "postati vidljiv" od 2016. godine – najavio je ministar kulture i informisanja.
- Mi ćemo svake godine birati, iako još nismo odlučili hoće li to biti dva, tri ili četiri grada, koja će te godine biti u fokusu. Zamislite samo, za tri ili četiri godine, od 2016. mi ćemo imati dvanaest ili trinaest gradova koji su se svojim kvalitetom izdvojili i postali vidljiviji u Srbiji - kazao je novinarima Tasovac. 
 
Kako je naveo, trenutno je važno da "sami sebi pokažemo kakvi su kapaciteti i kakve kvalitetne imamo stvari u Srbiji i da one postanu vidljive". 
 
Sastanku u Gradskoj kući, čiji je domaćin bio gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, prisustvovali su rukovodioci Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Narodnog muzeja, Savremene galerije UK Ečka, Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", Kulturnog centra Zrenjanina, Istorijskog arhiva, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i umetnici – književnik Uglješa Šajtinac, akademski slikar Rastko Stefanović i dirigent Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar.   
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je ministru predočen podatak da Grad Zrenjanin izdvaja osam procenata budžetskih sredstava za kulturu i funkcionisanje institucija kulture, što je, primera radi, procentualno ravno izdvajanjima za kulturu jedne Francuske.  
 - Mi smo ponosni na to, a tokom razgovora s ministrom bilo je reči i o nekim zanimljivim projektima koje bi trebalo da zajednički realizujemo. Pohvalili smo se radom našeg muzeja, ali želimo i da naš grad bude kandidat za prestonicu kulture i bez pomoći Ministarstva i države, sigurno da je to nemoguće, a mi ćemo, naravno, u narednom periodu unapređivati našu ponudu – naglasio je gradonačelnik Janjić.      
 
Otvarajući izložbu umetničkih dela otkupljenih za zbirku Savremene galerije Zrenjanin na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja, ministar Tasovac rekao je da će konkurs tog Ministarstva, koji je, vraćen posle 13 godina, biti ponovljen i ove godine.
- Zaista sam srećan što večeras imam priliku da vidim kako izgledaju rezultati konkursa u realnom svetu, jer, kada govorimo o jačanju institucija, što je i jedan od prioriteta Ministarstva, ono što je bitno jeste da ne zaboravimo da institucije nisu zgrade, već da ih čine ljudi koji daju važnost institucijama. 
 
 
Kako je naveo, na ovaj način jačaju se kapaciteti institicija, ali je konkurs pre svega upućen prema mladim, i ne samo mladim umetnicima, čija se dela otkupljuju.
 
Na izložbi su predstavljeni su radovi devetoro umetnika koji su ušli u zbirku zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti kojim je Savremenoj galeriji Zrenjanin odobren otkup u iznosu od 1,4 miliona dinara.
 
Iz Savremene galerije Zrenjanin naveli su da je ovim konkursom ta institucija kulture dobila priliku da svoju kolekciju upotpuni reprezentativnim umetničkim delima recentnog stvaralaštva značajnih savremenih vizuelnih umetnika i na taj način još više osavremeni svoju zbirku.
 
Zbirka Savremene galerije poseduje dela koja je prikupila uglavnom kroz rad Umetničke kolonije Ečka, ređe se popunjavala poklonima umetnika, a otkupi umetničkih dela u poslednjih nekoliko godina su potpuno izostali. Budući da u poslednjih tridesetak godina UK Ečka deluje u dva saziva, "Susreti akvarelista" i "Slika", zbirka Savremene galerije Zrenjanin se bogatila umetničkim radovima nastalim uglavnom ili u tehnici akvarela ili u tehnici ulje ili akril na platnu.
Konkursom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Savremenoj galeriji Zrenjanin je odobren otkup umetničkih dela Mirjane Bobe Stojadinović, Slobodanke Stupar, Selmana Trtovca, Nine Todorović, Predraga Terzića, Stevana Kojića, Jelene Jureše, Dragomira Ugrena i Svetlane Volic.