Ministar privrede Željko Sertić: Zrenjanin dobar u sprovođenju ekonomskih aktivnosti

Zrenjanin je danas posetio ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić, sa saradnicima. Poseta je realizovana s ciljem upoznavanja s privrednim potencijalima Grada Zrenjanina, poslovanja u režimu Slobodne zone i industrijskim zonama, kao i s projektima u oblasti privrede, s akcentom na razvoj zone oko aerodroma Ečka.
 
Ministar Sertić je u Gradskoj kući razgovarao s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, a sastanku su prisustvovali, ispred Ministarstva privrede, državni sekretar Miloš Petrović i savetnici ministra Marko Obradović i Aleksandar Tomić, a ispred lokalne samouprave, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Ivan Dević i David Dimkić, zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, član Gradskog veća Radiša Dupljanović i Goran Knežević.  
 
 
Ministar privrede pohvalio je ekonomske aktivnosti koje Zrenjanin sprovodi kako bi stvorio uslove za razvoj grada.
 
Sertić je rekao da Zrenjanin ima veoma dobro razrađen sistem vezan za ekonomske aktivnosti koji podrazumeva dobro uređene industrijske zone, komunalno infrastrukturno potpuno opremljene, i što unutar tima gradonačelnika postoje ljudi spremni da 24 sata budu na traspolaganju stranim investitorima.
"Posebno me je obradovalo što je jedan objekat opredeljen kao vrsta podrške u vidu kancelarija koje investitori mogu da koriste za svoje potrebe do momenta useljenja u svoje objekte", rekao je on.
 
 
Sertić je istakao da je od izuzetnog značaja dobra komunikacija republičkih organa sa  lokalnim samoupravama, što nije dovoljno razvijeno u celoj Srbiji, jer je samo mali broj njih prihvatio realizaciju svih ekonomskih aktivnosti, kao što je to učinjeno u Zrenjaninu.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je zadovoljstvo današnjom posetom i prilikom da ministru privrede prikaže potencijale Zrenjanina i industrijskih zona, ali i da, kako je rekao, čuje informacije u kom pravcu država Srbija razmišlja.
 
On je ukazao na najveći problem u gradu, problem nezaposlenosti i rekao da su Zrenjanin i Srbija na zajedničkom zadatku da privuku strane i domaće investitore i smanje broj nezaposlenih Zrenjaninaca.
"Veliki sam optimista i siguran sam da ćemo u ovoj godini napraviti veliki iskorak i da će mnogo Zrenjaninaca biti zaposleno", dodao je Janjić.
 
 
Nakon radnog sastanka, ministar privrede je posetio industrijsku zonu "Severozapad – Elemir" i pogone kompanije "Fulgar", jednog od najvećih investitora u Zrenjaninu, koji je, nedavno, po drugi put proširio proizvodne kapacitete, a u toj industrijskoj zoni počeo je s radom 2008. godine. S radom ove kompanije, koja se bavi proizvodnjom sintetičkih vlakana za potrebe tekstilne industrije, i njenim investiranjem u Zrenjaninu, ministra Sertića upoznao je direktor Karlo Adolfo Perosi.