Nova strategija za unapređenje položaja Roma

S obzirom da je suočena sa posledicama globalne ekonomske krize, padom privrednog rasta Evropska komisija je 2010. godine usvojila "Strategiju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta", koja bi bila prekretnica ka novoj ekonomiji.
 
Ocena napretka u vezi sa dosadašnjom primenom Strategije i studija za izradu nove Strategije inkluzije Roma u Srbiji, usaglašene sa Strategijom Evropa 2020, bila je tema jučerašnjeg skupa u Beogradu, organizovanog od strane Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.
Skup je otvorila Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a prisustvovali su predstavnici/ce Udruženja Roma, Saveta za unapređenje položaja Roma, Nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine, izvršna direktorka Fondacije za za otvoreno društvo, kao i veliki broj predstavnika lokalnih samouprava.
 
 
Aktivno učešće u skupu imao je i Grad Zrenjanin, koji su predstavljali zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev i koordinatorka za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lazarević. Naime, sve lokalne samouprave će imati krucijalni značaj u realizaciji ljudskih i manjinskih prava u tom domenu primene. Grad Zrenjanin, posebno zato što predstavlja multikulturalnu i multietničku sredinu, učiniće sve i daće maksimalni doprinos u sprovođenju najavljene dekade inkluzije Roma.
 
Poseban značaj je angažovanje lokalnih koordinatora/ki u domenu smanjivanja nejednakosti, diskriminacije  i siromaštva, isto tako i centara za socijalni rad, filijala za zapošljavanje, zdravstvenih fondova i dr.
 
U celom procesu pripreme dokumenata i primene je veoma bitna politička volja i karakter primene javnih politika lokalnih samouprava, koje će značajno uticati na pravac realizacije, efekte i rezultate Strategije, pa su tako navedene četiri polazne osnove: obrazovanje, zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje, stanovanje i zdravlje.
 
 
"Da bi naša i buduće generacije mogle da nastave da uživaju u visokom kvalitetu zdravog života, poduprtim visokim jedinstvenim socijalnim modelima Evrope, odmah moramo da radimo. Ono što nam treba jeste Strategija koja će EU pretvoriti u pametnu, održivu i inkluzivnu privredu koju odlikuju visoka zaposlenost, produktivnost i socijalna kohezija. To je Strategija Evropa 2020. To je program za sve države članice koji uzima u obzir različite potrebe, različite polazne tačke i nacionalne specifičnosti, kako bi rast svima bio omogućen" - objašnjene su glavne smernice ove Strategije.
 
Po poslednjem popisu u Srbiji ima 147.000 pripadnika romske nacionalnosti i veoma važno je da upravljanje Strategijom, a to znači od Ministarstva za rad i socijalnu politiku, pa do lokalnih samouprava, i da javni sistemi i servisi moraju biti jednako dostupni, za sve – generalni je zaključak jučerašnjeg skupa u Beogradu.