Novi model Zakona o rodnoj ravnopravnosti

SKGO - Savez gradova i opština Srbije je, u skladu sa svojom ulogom u pružanju prostora za razmenu mišljenja i otvaranju kanala komunikacije o temama koje se tiču lokalnog nivoa vlasti, u utorak 10. februara 2015. godine organizovala Okrugli sto, na kome je predstavljen Model Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Sam tekst modela predstavila je njegova autorka, prof. dr. Marijana Pajvančić.
 
Aktivno učešće u predlozima i komentarima imali su predstavnici mehanizama lokalnih samouprava iz cele Srbije, predloge za grad Zrenjanin  predstavili su zamenik predsednice Skupštine - predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Ljubomir Stanisavljev i Koordinatorka za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lazarević.
 
 
Zakon  o ravnopravnosti polova donet je 2009 godine. Uvidom u legislativu, iskustva u primeni aktuelnog Zakona i rezultati istraživanja povod su za izradu modela Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
 
Više od polovine normi zahtevalo bi izmene i dopune, sem toga Zakon je donet pre usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije. Ponuđena rešenja u zakonima se razlikuju što je u praksi izvor problema, te je neophodno usklađivanje.
 
U međuvremenu je ratifikovano više međunarodnih dokumenata značajnih za ovu oblast (Istambulska konvencija). Iskustva u primeni dosadašnjeg Zakona pokazala su njegove slabosti: nedostatak instrumenata za implementaciju, nepotpuna regulativa (status lokalnih institucionalnih mehanizama rodne ravnopravnosti). Konačno, menja se i sam naziv Zakona.
 
 
Najznačajnije novine u modelu Zakona se sastoje u sledećem:
- uključivanje rodne perspektive u sve oblasti društva
- poštovanje međunarodnih standarda rodne ravnopravnosti
- zaštita dostignutog nivoa prava
- diskriminacija na osnovu pola, roda, seksualne orrijentacije i rodnog identiteta, kao i povreda jednakih prava
 
Osnovni, polazni princip je politika jednakih mogućnosti, realizacija kroz sve javne politike državnih organa, posebno lokalnih vlasti. Među  najznačajnijim instrumentima da se faktička neravnopravnost otkloni je aktivan proces praćenja primene Zakona, nadzor nad sprovođenjem u svim oblastima i sankcije za neprimenjivanje. Pravni sistem mora biti kompatibilan i imati sinergijski efekat - zaključak je skupa u Beogradu.