Održana 94. sednica Gradskog veća

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić utvrđen je Predlog Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina.

Izvestilac Marko Majstorović kazao je došlo do terminološke izmene, jer nije reč o naknadi, već doprinosu, a novina u toj odluci jeste da oni koji budu izgradili proizvodne pogone neće plaćati doprinos za korišćenje građevinskog zemljišta. 

Članovi Gradskog veća usvojili su danas i Predloga Odluke o objedinjenoj naplati komunalnih i drugih usluga.

Svetlana Grujić obrazložila je da se tom Odlukom propisuju uslovi i način obavljanja poslova objedinjene naplate komunalnih i drugih usluga, uređuju pitanja u vezi sa naknadom za izvršene poslove i pravima i obavezama korisnika komunalnih i drugih usluga, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove delatnosti. 

Članovi veća usvojili su i Predloga Odluke o donošenju Plana generalne regulacije ''Gradnulica” u Zrenjaninu.

Takođe, utvrđeni su Predlog Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice ''Elemir'' Elemir za period od 01.05.2015. do 30.04.2025. Godine, a zatim i Predlog Odluke o raspisivanju referenduma na teritoriji Mesne zajednice ''Elemir'' Elemir radi donošenja Odluke o uvođenju samodoprinosa za period 01.05.2015. do 30.04.2025. Godine. Izvestilac za te dve tačke bio je Živko Gavrilović.

Gradsko veće usvojilo je Predloga Odluke o dopuni Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina.

Izvestilac Marko Majstorović je kazao da se predložena dopuna Odluke vrši na inicijativu Odeljenja za finansije, Odseka za lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Zrenjanina, koji je uočio pojavu da obveznici lokalne komunalne takse za postavljanje letnje bašte izbegavaju plaćanje iste tako što svoje ugostiteljske objekte registruju svake

godine na drugo lice a koje se ne nalazi u evidenciji obveznike navedene takse u

prethodnoj godini. U cilju sprečavanja ovih zloupotreba kojima se umanjuje priliv sredstava u budžet grada, biće predloženo Skupštini grada da usvoji predlog Odluke.

 

U nastavku sednice utvrđeni su Predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Zrenjanina za 2014. Godinu, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Predlog Pravilnika o radu JKP ''Zrenjaninska objedinjena naplata'' Zrenjanin, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na upotrebu imena grada Zrenjanina u nazivu i skraćenom nazivu Asocijacije za ljudske vrednosti, kao i Predlog Zaključka o usvajanju Izveštaja o radu Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina za 2014. godinu i Predlog Zaključka o usvajanju Plana rada Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina za 2015. Godinu.

 

Članovi veća usvojili su i Predlog Zaključka o prihvatanju Izmena i dopuna Programa poslovanja JKP ''Čistoća i zelenilo'' Zrenjanin za 2015. Godinu, Predlog Zaključka o prihvatanju Izmena i dopuna Programa poslovanja JP ''Rezervati prirode Zrenjanina'' Zrenjanin za 2015. godinu, a zatim i Predlog Rešenja o visini zakupnine za površine javne namene radi postavljanja kioska za 2015. Godinu.

 

Na dnevnom redu bili su i Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za finansiranje sprovođenja izbora za savete i nadzorne odbore mesnih zajednica, Predlog Rešenja o obrazovanju i imenovanju Komisije za zaštitu životne sredine, Predlog Zaključka o usvajanju Plana rada komunalne policije grada Zrenjanina za 2015. godinu i Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga Programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina u 2015. godini.

 

 

Na današnjoj sednici usvojen je Predlog Zaključka u vezi davanja saglasnosti JKP ''Pijace i parkinzi'' Zrenjanin za privremeno korišćenje parkirališta u ulici Jug Bogdana u Zrenjaninu za privremeno postavljanje pijace ''Jug Bogdana''.

 

Komentarišući današnju sednicu, gradonačelnik Janjić je ocenio da je pored tačke kojom je meštanima Elemira dozvoljeno da raspišu referendum za samodoprinos, jedna od najznačajnijih tačaka ona koja se tiče regulisanja plaćanja doprinosa za gradsko građevinsko zemljište.

-To je još jedna velika stimulacija za investitore, jer, ovom odlukom investitori koji budu gradili proizvodne i skladišne pogone neće plaćati komunalije za gradsko građevinsko zemljište, što je, mišljenja smo, velika pogodnost - kazao je on.

Upitan da kaže hoće li budžeti građana biti opterećeni novim nametima, gradonačelnik je rekao da je vođeno računa o individualnoj gradnji, da to, kako je rekoa, bude u okvirima koji su građani i do sada plaćali.

- Današnja odluka je značajna jer se do sada veliki novac izdvajao za doprinose za gradsko građevinsko zemljište, ali, ko bude izgradio pogone, biće oslobođen plaćanja doprinosa - dodao je gradonačelnik Janjić.

Kako je rekao, lepa veste jeste i ta da su najavljeni radovi na Maloj pijaci, po planu za 2015. godinu.

- Mislim da ćemo radove završiti do početka jeseni i očekujem da građani iz tog dela grada budu zadovoljni - kazao je gradonačelnik.