Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu između Đule i Zrenjanina

Kako bi se nastavili dosadašnji dobri, prijateljski odnosi i iz njih proistekli i zajednički realizovani projekti, u u mađarskom gradu Đuli je ptoteklog vikenda potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu između tog grada i Zrenjanina.

Taj dokument potpisali su zamenik gradonačelnika Grada Đule Alt Norbert i član Gradskog veća Zrenjanina Jožef Stojko.

 

 

Kako se u tekstu Sporazuma navodi, strane potpisnice sporazuma, u želji da prodube odnose prijateljstva i poverenja koji ih ujedinjuju, ovim sporazumom uspostavljaju novi okvir strateškog partnerstva i saradnje, okrenutog ka konkretnim i raznolikim aktivnostima, naročito po pitanju pospešivanja privredne saradnje, kulturne, obrazovne, saradnje na planu unapređenja sredstava informisanja kao i povezivanja i unapređenja banjskog turizma.

Zamenik gradonačelnika Đule je kazao da će potpisivanjem tog dokumenta korist imati oba grada. Budući da je Mađarska već članica EU, njihovo iskustvo, kako je rekao,  moglo bi biti od velikog značaja za Zrenjanin, posebno kada su u pitanju projekti koji se finansiraju iz evropskih fondova, a zahvaljujući kojima se mnogo toga može učiniti.

Obraćajući se prisutnima, Jožef Stojko je najpre preneo pozdrave gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i rekao da je današnjem potpisivanju prethodilo više od godinu dana međusobnog upoznavanja čelnika gradova, te da te prijateljske odnose trebalo iskoristiti za dobrobit oba grada. 

 

 

Stojko je kazao i da je, poznavajući čelnike Grada Đule, buduća saradnja zasigurno biti uspešna.

Inače, potpisnici sporazuma ostvaruju saradnju u sledećim oblastima: 

1. Obrazovanja i vaspitanja, putem povezivanja osnovnih škola, organizovanjem đačkog turizma, stručno obrazovnih studijskih ekskurzija, kvizova znanja i drugih manifestacija i događaja.

2. Privrede, putem povezivanja porodičnih gazdinstava, preduzetnika, malih i srednjih preduzeća, uzajamnim posetama i upoznavanjem, a sve u cilju ustanovljavanja dodirnih tačaka i interesa za zajedničke programe i nastupe na međunarodnim sajmovima i konkursima.

3. Medija i sredstava informisanja, zajedničkim  nastupima, sa ciljem međusobnog povezivanja i unapređenja saradnje.

4. Banjskog turizma,  povezivanjem lekovite banje "Rusanda" u Melencima i banje "Gyulai Várfürdő" u Đuli, sa ciljem da se povezivanjem dopune programi i razmene međusobna iskustva, kao i u cilju međusobnog upoznavanja turističkih vrednosti dva grada.

 

 

5. Saradnje timova za izradu projekata prema konkursima u EU kako bi se ostvarila razmena iskustva i obezbedili zajednički nastupi u zadatim oblastima. 

6. Saradnja omladinskih organizacija, Kulturno- umetničkih društava, nevladinih organizacija, udruženja , koja bi se ostvarila uzajamnim posetama i zajedničkim programima i prekograničnim konkursima.

Potpisivanje Sporazuma organizovano je u hotelu Elker gde je ujedno organizovano i predavanje na temu Rad i porodica, finansirano od strane EU, a kome su prisustvovali i predstavnici iz Rumunije, Poljske, Italije i drugih zemalja.