Proglašen 23. dobitnik ''Nagrade za moderni umetnički senzibilitet''

Dobitnik "Nagrade za moderni umetnički senzibilitet" Fonda "Todor Manojlović" za 2014. godinu je Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta DEZIRE iz Subotice, saopšteno je na konferenciji za novinare, održanoj juče u Novom Sadu.
 
Po prvi put je, tako, ova prestižna nagrada dodeljena jednoj instituciji, nakon što su je, prethodne 22 godine, dobijali pojedinci.
 
Upravni odbor Fonda u sastavu: prof.dr Vladislava Gordić Petković, predsednica UO Fonda (književna teoretičarka i kritičarka, redovni profesor na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu), Predrag Miki Manojlović, (glumac), mr Boško Milin, (teatrolog, docent na odseku Dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu), Vladimir Arsenijević,(književnik i prevodilac) i  Radovan Živankić (akademski slikar), kao i Laslo Vegel i Slobodan Tišma - stvaraoci koji su prethodnih godina dobili ovo priznanje, jednoglasno su odlučili da dvadeset treća "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet" Fonda "Todor Manojlović" bude dodeljena Dezire festivalu (DESIRÉ festival) koji organizuje pozorište "Kostolanji Deže" (Kosztolányi Dezső) iz Subotice. Direktor pozorišta "Kostolanji Deže" je reditelj Andraš Urban.
 
Odluku Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović"  pročitala je prof. dr Vladislava Gordić Petković. U odluci se navodi da subotički  festival Desire spada među mlađe festivale, da je osnovan 2009 godine, ali je za kratko vreme stekao svoje jasne programske konture i afirmisao se širom regije. On, pre svega, okuplja alternativne i avangardne scene iz Srednje-istočne-Evrope i Balkana.
 
"Naravno, ova "geopoetička definicija" nije isključiva, njegov profil je pre svega određen estetskim kriterijumima i unutar toga najvažniju ulogu igra teatarski eksperiment i kritičko mišljenje. Te dve komponente određuju profil festivala: i jedna i druga danas imaju izuzetan značaj. Naime, u postranzicijskim vremenima  književnosti umetnost jeste osuđena na retradicionalizaciju. U ovim regresivnim vremenima avangardne i alternativne pozorišne scene  dale su nove impulse teatarskoj praksi i u toj situaciji Desiré festival je postao neka vrsta sabirnog centra novih stremljenja.
 
Festival Desiré se održava u Subotici, i uverljivo je dokazao da moramo prevrednovati pojam provincije. Dok u kulturi teče opšta provincijalizacija i  afirmacija "demokratskog kiča",  taj festival je dokazao da je i u provinciji moguće stvarati kulturne institucije koji su izraz evropskog i koje na visokom nivou reprezentuju najnovije evropske umetničke trendove.
 
S godinama  je taj festival izgradio jedan zajednički kulturni prostor za građane različitih nacionalnosti, što isto tako govori o posebnosti i uspešnosti festivala, tim pre što je u poslednjim godinama sve uočljivija destrukcija zajedničkog kulturnog prostora.  Ovaj fenomen poseduje dve karakteristične crte, reprezentuje različitosti kultura, i ujedno pospešuje i participaciju u različitostima.
 
Na kraju treba spomenuti još jednu vrlinu Desiré festivala. On je za vreme svog trajanja odigrao veoma važnu ulogu u upućivanju mlade generacije u pravcu novog umetničkog senzibiliteta, tako da paralelno sa programskim opredeljenjima stvara i svoju publiku." – navodi se, između ostalog, u obrazloženju Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović"
 
Fond "Todor Manojlović" svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet" koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. O laureatima odlučuje Upravni odbor Fonda, uz aktivno učešće prethodnih dobitnika Nagrade i angažman zaposlenih u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin".
 
Nagrada se, prema dogovoru sa laureatom, dodeljuje u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji "Feniks" u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.