Radovi u centru grada - zasijale Subotićeva i Narodnog fronta, postavljene prve ploče unutar trga

Nedavno zamenjeni stubovi javne rasvete i nove svetiljke u centralnim ulicama Subotićevoj i Narodnog fronta stavljeni su u funkciju, pa ove dve ulice sada u večernjim i noćnim satima pružaju sasvim drugačiju sliku od dosadašnje. U Subotićevoj je rasveta nešto slabija, jer su stubovi postavljeni (za sada) samo s jedne strane, dok je Ulica Narodnog fronta, u kojoj je postavljeno 14 novih stubova, i bukvalno "zasijala" u celoj svojoj dužini, od Trga slobode do Obale Sonje Marinković.   
 
 
Ulica Narodnog fronta u novom noćnom ruhu
 
Brojni radnici i građevinska mehanizacija juče i danas su "okupirali" čitav Trg slobode, istovremeno radeći na nekoliko punktova. Postavljene su prve granitne ploče unutar samog trga, na potezu ispred "Komercijalne banke" i prvo će biti finalizovan upravo taj deo, kako bi se omogućila pešačka komunikacija od Narodnog muzeja, pored pozorišta, do hotela "Vojvodina", odnosno već popločanog dela trga. Istovremeno s postavljanjem prvih ploča, neposredno ispred ulaza u hotel, druga grupa radnika počela je slaganje "šare" od žute klinker-opeke, nekadašnje podloge Trga slobode. Delimično je nasuta i zemlja gde su planirane dve veće zelene površine, koje su oivičene i razdvojene od budućeg pločnika.
 
 
Prve granitne ploče postavljene ispred "Komercijalne banke"
 
 
Žuti klinker "vraća" se na trg u vidu "šare"
 
 
Oivičena buduća zelena površina na trgu
 
Nove palete granitnih ploča istovarane su iz šlepera na trg ispred katedrale, mehanizacija je u radu i na prostoru između spomenika i Gradske kuće, na pripremi zemljišta za parterno uređenje, iskopu dosadašnje asfaltne podloge i betonskog trotoara između muzeja i katedrale. Za svega nekoliko radnih sati, moćne mašine su u potpunosti "oslobodile" prostor oko crpne stanice fekalne kanalizacije, pa je tako sada betonski kolektor "izronio" iz površinskog sloja zemljišta. Ovaj objekat će sigurno zadavati još problema izvođačima radova, jer je neophodno razbiti gornji sloj betona, radi nivelacije celokupnog terena. Da li će podzemni deo crpne stanice biti sačuvan i eventualno iskorišćen za neku drugu funkciju, ili će se u potpunosti zatrpati, rukovodioci na gradilištu juče nisu mogli sa sigurnošću da odgovore.
 
 
Istovar granitnih ploča
 
 
"Iskopana" crpna stanica fekalne kanalizacije
 
 
Uklanjanje dotrajalog asfalta ispred Gradske kuće
 
Zaposleni na gradilištu očekuju da će im vremenski uslovi u narednom periodu sve više ići na ruku i da će Trg slobode vrlo brzo pružati sasvim drugačiju sliku. Bez obzira na njegov završni izgled, koji je još uvek teško sagledati, sasvim je sigurno da će, prema površini koja će biti kompletno popločana i parterno uređena, Zrenjanin imati jedan od najvećih "pešačkih" trgova u našoj zemlji, a s obzirom na izgled monumentalnih zdanja koja ga okružuju, verovatno će biti i u rangu najlepših.