Skupština dala saglasnost za zaključivanje ugovora sa ''Gruppo Zilio'' , potpisivanje narednog četvrtka

Kako je juče najavljeno, danas je zasedala Skupština grada Zrenjanina i dala saglasnost za zaključivanje ugovora po tenderu za javnu nabavku usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa izabranim ponuđačem - zajedničkom ponudom italijanske kompanije GRUPPO ZILIO SPA ogranak u Beogradu, GRUPPO ZILIO SPA DOO Novi Sad, i Synertech doo, Beograd. 
 
Sednicom je, po prvi put nakon izbora na tu funkciju, predsedavala prim. dr Eleonora Marjanović.  Ona je, na početku sednice, izvestila odbornike o formiranju nove odborničke grupe u Skupštini grada - Socijaldemokratske stranke, koju su, uz dosadašnje odbornike Gabora Lodija i Katalin Fazekaš, formirali i dosadašnji odbornici Demokratske stranke Predrag Jeremić i Nebojša Mađarev.
 
 
Odbornici su, većinom glasova, usvojili dva zaključka koji su preduslov za zaključivanje pomenutog ugovora - Zaključak u vezi davanja izjave od strane grada Zrenjanina za potrebe zaključivanja ugovora između JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin i izabranog ponuđača po tenderu za javnu nabavku usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin i Zaključak u vezi obavezivanja grada Zrenjanina za otvaranje aproprijacije u Odluci o budžetu grada Zrenjanina u periodu trajanja ugovora između JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin i izabranog ponuđača po tenderu za javnu nabavku usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin. 
 
Kako je najavljeno, zaključivanje ugovora trebalo bi da usledi narednog četvrtka, 12. februara, u Zrenjaninu. 
 
Podsećamo, juče je predloge zaključaka utvrdilo i Gradsko veće, čime su se stekli uslovi da se zrenjaninsko JKP ''Vodovod i kanalizacija'' danas i formalno ovlasti da zaključi ugovor s ponuđačem koji je ispunio sve uslove na tenderu za rešavanje zdrave pijaće vode u gradu Zrenjaninu.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da učestvuje na ovoj sednici Skupštine grada, na kojoj je doneta odluka o potpisivanju ugovora s izvođačem koji će rešiti višedecenijski problem građana Zrenjanina.
 - Problem pijaće vode sigurno je jedan od najvećih u gradu Zrenjaninu i ponosan sam što ova lokalna administracija, na čijem sam čelu, rešava taj problem i što ćemo sledeće nedelje potpisati ugovor sa izvođačem. Od tada teku rokovi posle kojih će, nakon osam meseci, građani Zrenjanina u svojim česmama imati zdravu pijaću vodu. 
 
U svom obraćanju odbornicima, Janjić je rekao da "kada kaže rešavanje problema pijaće vode grada Zrenjanina misli i na dvadeset dva naseljena mesta".
 - To nekim prethodnim tenderima, ugovorima, podugovorima, uopšte nije tretirano. U periodu od osam meseci od potpisivanja ugovora sa izabranim ponuđačem, stvaraćemo uslove i da se rade cevovodi do naseljenih mesta koja su u prvom prstenu oko grada Zrenjanina i da ona vrlo brzo dobiju tu istu pijaću vodu, a najkasnije u roku od dve godine da svi građani sa teritorije Grada Zrenjanina u svojim česmama imaju zdravu pijaću vodu i mislim da je to dobra vest i da danas obavljamo dobar posao za grad i građane Zrenjanina – naglasio je gradonačelnik Zrenjanina.
 
 
Izglasavanju odluka od strane Skupštine prethodila je dvočasovna rasprava, tokom koje su odbornici opozicije upućivali različite primedbe na, po njima, netransparentan način odlučivanja o tako značajnim pitanjima. Nije bila sporna važnost donošenja odluka, već procedura i nedovoljna informisanost, a odgovarajući na ta pitanja, direktor JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Goran Tajdić rekao je da je ovaj tender sproveden u potpunosti drugačije nego što se to do sada radilo, jer Grad Zrenjanin ovakvim rešenjem kupuje uslugu prečišćavanja vode, a ne skupu tehnologiju. On je naglasio da je sve sprovedeno u skladu sa zakonom, da se kompletna dokumentacija o javnoj nabavci nalazi na sajtu preduzeća i na sajtu Javnih nabavki Republike Srbije i da je sve dostupno javnosti, uključujući i ugovor koji će biti zaključen sa izabranim ponuđačem.  
 
U skladu sa konkursnom dokumentacijom, naručilac JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin je dužan da na dan zaključenja Ugovora u predmetnoj javnoj nabavci dostavi ponuđaču usluge dokumentaciju kojom grad Zrenjanin izjavljuje da je JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin jedino javno komunalno preduzeće, kome je grad Zrenjanin poverio komunalnu delatnost proizvodnje, prerade, i distribucije pijaće vode, kao i da se grad Zrenjanin obavezuje da za potrebe komunalne delatnosti proizvodnje, prerade, i distribucije pijaće vode neće osnivati druga preduzeća ili poveravati delatnost drugim preduzećima, kao i da će se svi novi individualni i poslovni potrošači, koji se priključe na distributivni sistem u toku trajanja ugovora snabdevati sa pijaćom vodom prerađenom od strane ponuđača.
 
 
Nakon potpisivanja ugovora, ponuđač je u obavezi da u roku od osam meseci iz svojih sredstava izgradi postrojenje i počne sa proizvodnjom ispravne pijaće vode. Ponuđač je u obavezi da godišnje proizvede minimum 6,5 miliona kubika vode po ceni od 0.28 evrocenti po kubiku.