U Gradskoj biblioteci svečano otvorena izložba ''Milutin Milanković- život i delo''

Sinoć je u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" svečano otvorena izložba "Milutin Milanković - život i delo", posvećena našem istaknutom naučniku. Izložbu je postavilo Udruženje "Milutin Milanković" iz Beograda, u saradnji s Udruženjem "Godina Pupina" Zrenjanin, Gradskom narodnom bibliotekom, Gradskom upravom i OŠ "Vuk Karadžić" Zrenjanin, čiji su učenici učestvovali u prigodnom programu na otvaranju izložbe i pročitali odlomke iz Milankovićevog dela "Kroz vasionu i vekove".  
 
Milutin Milanković (1879 - 1958.) je bio srpski matematičar, geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog, astronom, osnivač katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba, koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Ova teorija je poznata pod imenom "Milankovićevi ciklusi".
 
 
Izložba posvećena Milankoviću deo je programa obeležavanja u Zrenjaninu Međunarodne godine svetlosti, a organizatori su iskoristili priliku da povuku paralelu između ove manifestacije i prethodne Godine Pupina, koja je imala velikog odjeka i van naše sredine i upravo podstakla predstavnike Udruženja "Milutin Milanković" da prvu ovakvu izložbu organizuju upravo u našem gradu. O tome je govorio predsednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović.
- Milanković je dugo bio zapostavljen i zanemaren, da bi ga kasnije prvo svet prihvatio, shvatio kakva je njegova veličina. Mi smo se, u  Udruženju "Milutin Milanković", na neki način prihvatili uloge koju je trebalo da ima država, da i srpskom narodu pokažemo ko je bio Milanković, šta je radio i kakav je njegov doprinos našoj i svetskoj nauci. Učestvujući u manifestaciji "Godina Pupina" zaključili smo da je Grad Zrenjanin to realizovao uz mnogo inicijative i dobrih predloga, pa smo pronašli interes da zajednički nastavimo da afirmišemo dela i Milankovića i Pupina – rekao je Maksimović. 
 
   
 
Prisutnima se obratio i direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Milan Bjelogrlić, koji je istakao da je proglašenje 2015. godine za Međunarodnu godinu svetlosti "prava prilika da se na pravom mestu – kući knjiga i znanja – progovori nešto o velikanima naše misli, koji su zadužili svetsku nauku".
- Gradska biblioteka je protekle godine brojne svoje aktivnosti prilagodila "Godini Pupina". Evo sada još jednog "Panonskog velikana", Milutina Milankovića, s izložbom posvećenom njegovom liku i delu. Najpotrebnije u ovom periodu, kada razgovaramo o krizama svih vrsta, jeste upravo da se na ovakav, edukativan način, obratimo, pre svega, mlađoj populaciji, a da podsetimo starije da u tim relacijama i utakmicama vrednosti mi učestvujemo odavno, da smo imali ljude koji su svojim delom zadužili svetsku nauku. Promovisanje takvih ličnosti jedan je od načina da izađemo iz "začaranog kruga" krivica i kriza, da se uspravimo i da steknemo samopouzdanja, samopoštovanja, jer su to prvi uslovi za iskorak ka izlazu na pravi put, na put znanja i svetlosti – naglasio je Bjelogrlić.  
 
   
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac ukazao je na značaj ovakve izložbe, pre svega, da bi se edukovali učenici zrenjaninskih škola i saznali ko je bio Milutin Milanković.
- Zajedničko i Pupinu i Milankoviću bilo je da su bili pravi ambasadori naše države, koji su je na najbolji način  promovisali u svetu. Nastavićemo s aktivnostima na promociji Mihajla Pupina, a upravo zahvaljujući njima, Zrenjanin je i u drugim sredinama prepoznat  kao grad koji poštuje i neguje određene vrednosti i želi da edukuje mlade. Čast nam je i što izložba posvećena Milutinu Milankoviću u "Godini svetlosti" kreće upravo iz Zrenjanina i ponovo ističem da mi je želja da naš grad prednjači u mnogo čemu i bude pokretač brojnih aktivnosti u različitim oblastima – istakao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina. 
 
 
Otvaranje izložbe iskorišćeno je i za dodelu prigodnih knjiga najuspešnijim učenicima zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola na opštinskim takmičenjima iz matematike i fizike, a knjige su im uručili predstavnici podružnice Društva fizičara Srbije Srednjebanatskog okruga, koji učestvuju u brojnim akcijama promovisanja fizike kao nauke, organizaciji školskih takmičenja i popularizaciji dela naših naučnika. Učenicima se obratio potpredsednik podružnice Nikola Tankosić.
 
Pre otvaranja izložbe, predstavnici Udruženja "Milutin Milanković", "Godina Pupina", podružnice Društva fizičara Srbije i Gradske narodne biblioteke bili su gosti Gradske kuće, a u Plavom salonu primio ih je zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac. Prijemu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. Tom prilikom razgovaralo se o dosada realizovanim aktivnostima oba udruženja, planovima za naredni period i mogućnostima saradnje, kroz organizovanje zajedničkih akcija, manifestacija i tematskih izložbi.    
 
 
Izložba "Milutin Milanković- život i delo" postavljena je u holu i na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" i svi zainteresovani mogu je pogledati tokom narednih mesec dana, do 27. marta.