U Mihajlovu održan 5. Mini sajam poljoprivrede

U sali KUD "Jožef Atila", u Mihajlovu danas je otvoren 5. Mini sajam poljoprivrede čiji je cilj, kako navode organizatori, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, razvoj sela, ali ujedno i negovanje i očuvanje tradicije sela.

Sajam je danas otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac koji je istakao da je Grad Zrenjanin prepoznao značaj poljoprivrede i da kao i prošle godine, namerava da pomogne poljoprivrednim proizvođačima kroz razne vidove, a jedan od njih jesu i subvencionisani krediti za koje će registrovana poljoprivredni gazdinstva moći da apliciraju kod poslovne banke na isti način kao u 2014. godini. 

 

 

 

Santovac je naglasio da agrarni budžet Grada Zrenjanina ove godine iznosi 430 miliona dinara, što je za oko 70 miliona više u odnosu na prethodnu godinu i to jasno pokazuje da je opredeljenje lokalne samouprave da podstiče razvoj poljoprivrede.

- Agrarni budžet za ovu godinu je najveći u odnosu na prethodne, jer, primera radi, pre sedam do osam godina iznosio je svega desetak miliona dinara - rekao je on i podsetio i na pomoć koju poljoprivrednicima nudi i Poljoprivredna stručna služba, a sve u cilju kvalitetnije proizvodnje. 

On je dodao da su manifestacije ovakvog tipa izuzetno značajne, posebno kada se održavaju u manjim mestima kao što je to Mihajlovo, a gde se, poznato je, poljoprivredom bavi veliki broj domaćinstava.

 

 

 

- Ovakve manifestacije omogućavaju našim pojoprivrednicma da lakše dođu do saveta stručnjaka, ali i informacija koje su za njih važne. Takođe, ovde su danas ne samo stanovnici Mihajlova, već i brojni gosti sa strane - dodao je on.

U svom obraćanju Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede je kazao da je sajam u Mihajlovu, kao i drugi u malim sredinama, od izuzetnog značaja, pre svega za manja poljoprivredna gazdinstva, posebno u ruralnim sredinama.

Na sajmu su svoj prodajni asortiman predstavili najveći proizvođači semena, veštačkih đubriva, poljoprivredne mehanizacije i predstavnici banaka. 

 

 

 

Posetioci sajma bili su u prilici da potraže savet od stručnjaka pred predstojeću setvu, kako bi se uspostavila saradnja i postigli što viši prinosi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Poljoprivredni proizvođači sastali su se i sa zamenikom Santovcem i njegovim saradnicima kako bi se još bolje upoznali sa načinima na koji bi im Grad Zrenjanin mogao pomoći. 

Organizatori sajma su Mesna zajednica Mihajlovo, STR "Koso" i KUD "Jožef Atila" čiji su članovi svojim nastupom obogatli današnji program.

U okviru sajma organizovana je i berza i izložba sitnih životinja.