Uručene zahvalnice povodom dana civilne zaštite

Svečanost povodom obeležavanja 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite održana je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće i tom prilikom uručene su zahvalnice pravnim licima i pojedincima koji su doprineli realizaciji zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama u toku prošle godine.

Na samom početku, himnu Republike Srbije izvele su članice hora Žene Mironosice, a zatim s eprisutnima obratio zamenika komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije i zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. 

 

 

On je podsetio da se ovaj dan svečano obeležava u celom svetu počev od 1990. godine, odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO) sa ciljem da se ukaže na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova i nesreća i kafastrofa i suočavanja sa njima - da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

- Danas imamo zadovoljstvo da ga obeležavamo u situaciji kada naša zemlja, preko Sektora za vanredne situacije, ponovo uspostavlja sistem civilne zaštite u Republici Srbiji, koji je u predhodnom periodu bio neopravdano zapušten. Civilna zaštita u našoj zemlji ponovo dobija na značaju i intezivno se radi na njenom jačanju i vraćanju ugleda kako bi se uspostavio pravovremeni i efikasan odgovor društva na izazove i rizike kojima smo kao država izloženi - rekao je Santovac i naveo da je nesporno da civilna zaštita mora imati veći značaj u sistemu zaštite i spasavanja građana naše zemlje, i da naše društvo mora ulagati mnogo više snage i sredstava kako bi se formirale dobro opremljene i obučene specijalizovane jedinice civilne zaštite kao preko potrebne dodatne snage koje će biti angažovane u vanrednim situacijama.

- Navedene jedinice će u narednom periodu predstavljati značajnu snagu u zaštiti i spasavanju svih građana u Republici Srbiji - dodao je on.

 

 

Načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Goran Marjanović je kazao da je 

Civilna zastita odgovor društva na izazove koje donose opasnosti u smislu elementarnih nepogoda, tehničko tehnoloških nesreća i drugih opasnosti u ratu i miru. 

-Naša zemlja je preko Sektora za vanredne situacije ponovo povratila ugled civilnoj zaštiti i ponovo radi na organzovanju te službe što je u prethodnom periodu bilo zanemareno. U prethodnim godinama radili smo na popunjavanju specijalizovanih jedinica civilne zaštite i mogu da kažem da u Republici imamo 4.505 pripadnika koji se obučavaju i koji su spremni da odgovore izazovima u slučaju nesreća i katastrofa - rekao je MArjanović i naveo da jedinice specijalizovane civilne zaštite reaguju u svim situacijama koje su u smislu opasnosti od elementarnih nepogoda, tehničko tehnoloških nesreća i drugih opasnosti u ratu i miru.

 

On je u ime Sektora za vanredne siutacije uručio zahvalnice za naročite uspehe u oblasti zaštite i spasavanja u 2014. godini

 

 

Zahvalnice su dodeljene:                             

Dušanu Šijanu - Načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin, i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije; za izuzetne doprinose i zasluge na uspešnoj koordinaciji i aktivnosti Okružnog štaba sa štabovima za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava, saradnji sa državnim organima Republike Srbije i AP Vojvodine, susednim okruzima, Javnim preduzećem ''Putevi Srbija'', komandama i ustanovama Vojske Srbije.  (zahvalnicu je primio Goran Jovanović)

 

Čedomiru Janjiću - Gradonačelnik grada Zrenjanina i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Zrenjanin; za uspešan i nesebičan rad u organizovanju, opremanju i jačanju struktura  zaštite i spasavanja, kao i za zasluge na koordinaciji aktivnosti zaštite i spasavanja na teritoriji grada Zrenjanina u cilju zaštite stanovništva, materijalnih dobara i životne sredine.   (zahvalnicu je primio Saša Santovac)

 

Bojanu Markoviću – načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu, član Okružnog štaba za vanredne situacije SBO Zrenjanin, za uspešan rad u koordinaciji aktivnosti zaštite i spasavanja u kojima su se uključili pripadnici Policijske uprave Zrenjanin za vreme trajanja vanredne situacije proglašene zbog snežnog nevremena, u periodu od 31.01.2014. godine do 03.02.2014. godine na teritoriji grada Zrenjanina.

 

Igoru Virijeviću - Načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-   nadzornih poslova i vanrednih situacija, član Okružnog štaba za vanredne situacije SBO Zrenjanin; za uspešan i nesebičan rad u akcijama zaštite i spasavanja, organizovanju dobrovoljaca za slanje na poplavljenja područja kao i za koordinaciju aktivnosti prihvata ugroženog stanovništva sa teritorije opštine Obrenovac  po proglašenju vanredne situacije u periodu od 15.05.2014. godine do 23.05.2014. godine na teritoriji Republike Srbije.

 

Aleksandri Tanasijević – Sekretar Crvenog krsta  Zrenjanin, član Okružnog štaba za vanredne situacije SBO Zrenjanin za uspešan rad prilikom  prijema i distribucije humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu na poplavljena područja, kao i prihvatu i zbrinjavanju ugroženih lica sa poplavljenih područja.

 

 Ljiljani Branković  – Upravnica Okružnog zatvora u Zrenjaninu za uključenje  u akcije zaštite i spasavanja i organizovanje slanja lica na poplavljenja područja u opštinu Šabac, po proglašenju vanredne situacije u periodu od 15.05.2014. godine do 23.05.2014. godine.

 

U ime nagrađenih obratio se Igor Virijević.