Zrenjanin domaćin finalnog turnira Kupa ''Milan Ciga Vasojević'' u košarci za žene

Zrenjanin je od 4. do 8. marta domaćin finalnog turnira Kupa "Milan Ciga Vasojević" u košarci za žene – Kupa Srbije, a tim povodom, danas je u Gradskoj kući održana konferencija za novinare na kojoj su učestvovali predstavnici košarkaških saveza Srbije, Vojvodine i Zrenjanina, kao i predstavnici lokalne samouprave. Novinarima su se obratili potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije Ana Joković, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine i član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije Darko Karan i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a konferenciji su prisustvovali i tehnički koordinator za takmičenja KSS Boško Adžić, komesar za bezbednost takmičenja KSS Veljko Bogunović, generalni sekretar KSV Branko Lozanov, kao i sekretar Srednjebanatskog okružnog košarkaškog saveza Miodrag Ličina.
 
 
Pre konferencije, goste iz košarkaških saveza primio je gradonačelnik Janjić, koji je izrazio zadovoljstvo što je naš grad domaćin još jednog značajnog sportskog takmičenja u nacionalnim okvirima i da je uveren da će turnir proteći u najboljem redu.
- Naše opredeljenje je da Zrenjaninu vratimo epitet "grada sportova" i to nam je cilj u narednom periodu. Osim pomoći sportskim klubovima da izbore što viši plasman u svojim takmičenjima i da imamo što više superligaša u Zrenjaninu, želimo i da nam sportski tereni budu ispunjeni, da naša prelepa "Kristalna dvorana" bude domaćin što više sportskih manifestacija i ova je jedna u nizu onih koje će se održati tokom godine u našem gradu – rekao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
Nekadašnja istaknuta košarkaška reprezentativka, sada potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije zadužena za žensku košarku, Ana Joković, kao favorita takmičenja istakla je ekipu ŽKK "Radivoj Korać", branioca trofeja "Milan Ciga Vasojević", šampiona Srbije i osvajača regionalne lige, ali je naglasila da joj je drago što će u publika u Zrenjaninu moći da vidi puno mladih igračica i reprezentativki kadetskog i juniorskog uzrasta i mlade reprezentacije. 
- Sve naše najbolje seniorske reprezentativke igraju u inostranstvu, ali vodimo veliku brigu o mladim košarkašicama, ovde sazrevaju, igraju prvoligaške utakmice, tako da očekujem kvalitetnu košarku na ovom turniru. Pre četiri godine imali smo oko hiljadu registrovanih košarkašica u Srbiji, danas ih je već tri-četiri hiljade, tako da se trudimo da se svuda u Srbiji "tapka" lopta i radimo na masovnosti, koliko god je moguće u ovoj finansijskoj situaciji – rekla je Ana Joković i pozvala sve ljubitelje košarke u Zrenjaninu i okolini da dođu u "Kristalnu dvoranu" tokom trajanja turnira.
 
 
Predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine i član Upravnog odbora KSS Darko Karan rekao je da je Košarkaškom savezu Vojvodine, koji teritorijalno "pokriva" ovaj region, čast da bude partner u organizaciji finala Kupa "Milan Ciga Vasojević".
- Doneli smo odluku u Košarkaškom savezu Srbije da "dislociramo" ovo takmičenje iz Beograda i dobro je što će domaćin biti upravo Zrenjanin. Siguran sam da će posle ovog festivala košarke za žene mnoge devojčice uzeti loptu u ruke i javiti se trenerima ili školama i to nam je cilj – da što više dece bude u sportskim halama, a ne na nekim drugim mestima – naglasio je Karan i dodao da će narednih dana u Zrenjaninu boraviti ne samo košarkašice koje igraju utakmice, već i eminentni treneri, sudije i košarkaški funkcioneri.
- Lepo je i što je finalna utakmica na programu upravo 8. marta i što ćemo svim Zrenjaninkama na najlepši način moći da čestitamo praznik.  
 
Ana Joković i Darko Karan potom su gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću simbolično poklonili dres reprezentacije Srbije.
 
 
Kup Milana Cige Vasojevića, održava se u znak sećanja na legendu jugoslovenske i srpske košarke, koji je preminuo 24. decembra 1996. godine, a koji je kao trener, selektor i direktor predvodio reprezentaciju Jugoslavije za vreme zlatnih godina i najvećih uspeha ženske košarke. Njegovo ime Kup Srbije nosi od 2008/09. godine.
 
Na završni turnir u Zrenjaninu plasirale su se ekipe Crvena Zvezda, Partizan, Radivoj Korać (svi Beograd), Vojvodina (Novi Sad), Radnički, Šumadija (oba Kragujevac), Vrbas Medela (Vrbas) i Vršac Swisslion (Vršac).
 
Poludirigovanim žrebom određeni su parovi četvrtfinala, pa će, tako, u premijernom meču, u sredu, 4. marta, od 17 časova, snage odmeriti košarkašice Partizana i Radničkog, a nakon te utakmice, od 19.30 časova, igraju Vojvodina i Crvena Zvezda.
 
U četvrtak, 5. marta, od 17 časova igraju Šumadija i Vrbas Medela, a u drugom meču, od 19.30 časova, Radivoj Korać i Vršac Swisslion.
 
Polufinalni mečevi na programu su u petak, 6. marta, takođe u terminima od 17 i 19.30 časova. Subota je slobodan dan, a finale se igra u nedelju, 8. marta, od 17 časova, uz direktan TV prenos na kanalu Arena sport. Sve utakmice igraju se u "Kristalnoj dvorani", a ulaz je besplatan 
 
Na dan finalne utakmice (8. mart), Udruženje košarkaških trenera Srbije (UKTS) i Vojvođansko udruženje košarkaških trenera (VUKT), uz pomoć organizatora turnira Košarkaškog saveza Vojvodine i grada Zrenjanina, organizuju seminar za košarkaške trenere.