Ambasadorka Češke Republike Ivana Hlavšova posetila Zrenjanin

Niz poseta diplomatskih predstavnika stranih ambasada našem gradu nastavljen je danas posetom Njene ekselencije ambasadorke Češke Republike u Srbiji Ivane Hlavšove i konzulke za oblast kulture Veronike Senjukove. Ambasadorka Hlavšova tom je prilikom razgovarala s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima – zamenikom Sašom Santovcem, predsednicom  i sekretarom Skupštine grada Eleonorom Marjanović i Milanom Mrkšićem, a nakon sastanka u Gradskoj kući posetila je i osnovnu školu "Dr Jovan Cvijić", čiji će učenici na sutrašnjoj manifestaciji "Evropsko selo" predstavljati upravo Češku Republiku.    
 
 
U odsustvu direktorke OŠ "Dr Jovan Cvijić" Biljane Jovanov, ambasadorku Hlavšovu pozdravila je Aleksandra Radanović, nastavnica razredne nastave, koja joj je poželela prijatan boravak u školi i upoznala je s aktivnostima i uslovima u kojima se odvija nastava u školi. Ona je izrazila želju za uspostavljanjem saradnje između te škole i neke od osnovnih škola u Češkoj, što je naišlo na dobar prijem od strane ambasadorke Hlavšove. 
 
   
 
Učenici škole priredili su i kraći muzički program i prezentovali češku muziku koju će izvesti i na manifestaciji "Evropsko selo". U holu škole postavili su i prigodne panoe, na kojima su predstavili Češku Republiku, njene geografske karakteristike, znamenitosti, najznačajnije pisce i kompozitore te zemlje. 
 
 
Nakon posete, ambasadorka Ivana Hlavšova je, na dobrom srpskom jeziku, izjavila predstavnicima medija da je u posetu Zrenjaninu došla zbog boljeg upoznavanja samog grada i regiona, njegovih potencijala i mogućnosti dalje saradnje. 
- U regionu Vojvodine žive i predstavnici češke manjine i s ovim regionom nas mnogo toga sličnog vezuje iz naše istorije. Upravo zbog toga sam rekla gradonačelniku i predsednici Skupštine da se u Zrenjaninu osećam kao kod kuće. Razgovarali smo i o privredi, prilikama za ulaganje od strane čeških investitora, kao i o nastavku saradnje u oblasti kulture – rekla je Hlavšova. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina naglasio je da uvek u ovakvim prilikama koristi mogućnost da prezentuje potencijale Grada Zrenjanina i mogućnosti za eventualnu saradnju s privrednicima, ovoga puta iz Češke. 
- Ja se nadam da ćemo u nekom narednom periodu imati intenzivne razgovore na različitim nivoima i da će oni biti krunisani dolaskom nekog investitora iz Češke. Jedan od povoda za dolazak ambasadorke je i manifestacija "Evropsko selo", koju mislim da dobro organizujemo, jer je to prilika za dolazak u naš grad predstavnika različitih ambasada i dobro je što se naša deca upoznaju s kulturama raznih evropskih zemalja. Siguran sam da su i deca iz škole "Jovan Cvijić" bolje upoznala Češku i da mnogo više znaju o toj zemlji nego što su znali do pre dva meseca, kada su počele pripreme za "Evropsko selo" – istakao je gradonačelnik Janjić.