Četvrto ''Evropsko selo'': promovisanje Zrenjanina, Srbije i evropskih vrednosti

"Dan Evrope proslavlja se u mnogim mestima, ali je ovo jedan od najkreativnijih događaja, gde se, na vrlo maštovit način, ljudima i deci približavaju osnovne evropske vrednosti, a to su ne samo različitost kultura, već i razvijanje dobrih odnosa i međusobne saradnje i druženja", poručila je zamenica direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Ana Ilić, otvarajući u Zrenjaninu četvrtu po redu manifestaciju "Evropsko selo".
 
 
Zbog rekonstrukcije Trga slobode, manifestacija koja se tradicionalno održava na toj lokaciji ove je godine organizovana u Tiršovoj ulici, na prostoru stare pijace. To nije umanjilo masovnost, niti kreativnost učesnika i njihovu želju da, na najbolji način, predstave zemlje članice Evropske unije, njihove specifičnosti, tradiciju, kulturu, gastronomiju, muziku… Učešće u "Evropskom selu" uzelo je 24 osnovne škole sa teritorije Grada Zrenjanina, a pridružila im se i Predškolska ustanova, u predstavljanju 26 zemalja članica EU. Kao i svake godine, predstavnici škola su žrebom odredili koja će od njih predstavljati koju zemlju, a osim opremanja stilizovanih šatora – članica EU, škole su pripremile i odgovarajući program na centralnoj bini. 
 
    
 
Kao deo manifestacije, u Zrenjaninskoj gimnaziji i OŠ "Vuk Karadžić" održano je i takmičenje na temu "Koliko poznajem Evropsku uniju?", na kom je učestvovalo 50 učenika zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola. Prigodne nagrade za šestoro najboljih uručio je šef političkog odeljenja Delegacije EU Luka Bjankoni.  
 
    
 
"Evropsko selo" se organizuje u sklopu obeležavanja 9. maja, Dana pobede i Dana Evrope, a inicijativa je potekla iz osnovne škole "Mladost" iz Tomaševca i direktora te škole, Slobodana Rakića. Prilikom pokretanja manifestacije napomenuto je da je cilj projekta promovisanje različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa. Organizovanju manifestacije doprinela je i činjenica da 75 odsto mladih ljudi nikada nije imalo priliku da putuje u zemlje članice Evropske unije.
 
 
Grad Zrenjanin je organizaciono podržao manifestaciju, a pozivu da otvore manifestaciju i ove godne su se odazvali predstavnici nekoliko ambasada i diplomatskih misija članica EU, kao i Delegacije EU u Srbiji, Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Fonda "Evropski poslovi"  AP Vojvodine. Gosti Zrenjanina bili su, osim već pomenutih Bjankonija i Ane Ilić, koordinatorka EU Info Point Novi Sad Snežana Pupovac, predstavnik Fonda "Evropski poslovi", Milan Čežek, kao i predstavnici ambasada Grčke, Švedske, Rumunije, Mađarske, Bugarske i Francuskog instituta iz Novog Sada. Za sve njih, kao i za direktore škola – učesnica u manifestaciji, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, priredio je prijem u Gradskoj kući i Gradskoj bašti. 
 
 
Na samom otvaranju manifestacije prisutnima su se obratili Ana Ilić, koja je proglasila četvrto "Evropsko selo" otvorenim, Luka Bjankoni i gradonačelnik Čedomir Janjić. 
 
Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Bjankoni, podsetio je da se 9. maj obeležava kao Dan Evropske unije, jer je tog datuma, 1950. godine, u tzv. "Šumanovoj deklaraciji" prvi put predstavljena ideja "Ujedinjene Evrope", s jakom političkom i ekonomskom saradnjom.
"Šezdeset pet godina kasnije, Evropska unija je "živi" projekat, koji je, od prvih šest članica, narastao na 28 zemalja, koje zajedno sarađuju i sprovode politike u interesu mira i dobrobiti svojih građana. Lepo je što se ovde obeležava Dan Evrope, jer Srbija ima jasan cilj da postane članica EU. Impresioniran sam ovom manifestacijom i činjenicom što se toliko mladih Zrenjanina trudi da sazna nešto više o Evropskoj uniji i da širi evropsku ideju u ovom regionu", izneo je svoje utiske Bjankoni. 
 
    
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da se "Evropsko selo" po drugi put održava pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, te da je manifestacija ušla u zvaničan program manifestacija koje se održavaju u našem gradu.
"Veoma sam ponosan na sve škole koje učestvuju, na direktore, nastavnike, na decu koja su se potrudila u prethodnih mesec, dva, da upoznaju te države koje predstavljaju, da pripreme program, a posebno mi je zadovoljstvo što danas u Zrenjaninu mogu da pozdravim predstavnike brojnih ambasada zemalja članica Evropske unije. Danas se, dakle, na "Evropskom selu" ne predstavlja samo Grad Zrenjanin, predstavlja se i Srbija, a i ambasade ovde predstavljaju svoje države, pre svega, našim najmlađim sugrađanima, što je svakako dobro, jer što se bolje upoznamo, biće nam lakše", istakao je Janjić.  
 
 
Zamenik ambasadora Republike Grčke u Srbiji, Joanis Joanidis, nakon prošlogodišnje posete manifestaciji i učešća ambasade Grčke u njoj od samog početka, izrazio je želju da dođe ponovo i sada je istakao da je "Evropsko selo" organizovano u okviru evropskih integracija Republike Srbije. On je podsetio na saradnju ambasade sa školom koja je prošle godine predstavljala Grčku, najavljujući nešto slično i ovoga puta.
"Opremili smo računarima osnovnu školu "Jovan Dučić" u Kleku, čiji su učenici bili i naši gosti u Beogradu i koju je nedavno posetio naš ambasador Ikonomidis, a već 22. maja očekujemo da našu ambasadu posete učenici osnovne škole "Mladost" Tomaševac, koja ove godine predstavlja Grčku na "Evropskom selu", kazao je Joanidis.   
 
 
Deca iz 24 osnovne škole i Predškolske ustanove smenjivala su se na centralnoj bini u nastupima koje su pripremili, a program je trajao puna tri časa.