Cikloturizam od Zrenjanina do Temišvara - značajan turistički i privredni potencijal

U organizaciji Grada Zrenjanina i Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj "Banat", danas je promovisana buduća biciklistička staza od Zrenjanina do Temišvara i najavljene aktivnosti u okviru druge faze realizacije tog zanimljivog i značajnog projekta. Potencijale staze najbolje su predstavili sami biciklisti, a na čelu kolone od njih pedesetak koji su danas vozili od Zrenjanina do Kleka, a deo njih potom i do rumunske granice, nalazili su se gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnik Duško Radišić. Gradonačelnik je prethodno stigao, sa sinovima, biciklom iz Kleka u Zrenjanin i najavio nove aktivnosti na proširenju mreže biciklističkih staza u gradu i okolini.    
"Svako povezivanje sa susedima iz Rumunije nama je veoma značajno, a ovo je izuzetno dobar projekat na kome Grad Zrenjanin neće stati. Radimo projekat biciklističke staze u Miletićevoj ulici, počećemo izgradnju duge biciklističke staze kroz Mužlju i pokušaćemo, na različite načine, i da povežemo te staze. Naši biciklisti i naši brojni sugrađani koji voze bicikle, siguran sam, biće veoma zadovoljni", istakao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
 
Rukovodilac Sektora za razvoj privrede RCR "Banat" Branislav Milosav rekao je da se danas promoviše biciklistička staza koja će, uz kanal Begej, povezivati Zrenjanin i Temišvar, u dužini od 75 kilometara. 
"Rumunska strana je u prethodnom pozivu Programa prekogranične saradnje uspela da izgradi deo staze od Temišvara do državne granice u dužini od 37 km. Grad Zrenjanin je, kroz isti projekat, uradio Studiju izvodljivosti i ono što nas očekuje u narednom pozivu prekogranične saradnje je da obezbedimo sredstva za izgradnju preostalog dela staze, od Kleka do državne granice. U međuvremenu je završen deo od Zrenjanina do Kleka, a kada sve bude završeno, uz instalaciju odgovarajućeg graničnog prelaza, biciklisti će moći nesmetano da voze od Zrenjanina do Temišvara i to će biti jedna od najdužih biciklističkih staza koja povezuje dva grada" – istakao je Milosav i dodao da je do sada, iz IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, obezbeđeno oko 2 miliona evra za izgradnju staze u Rumuniji i izradu Studije izvodljivosti za naš deo staze, a da je za kompletan završetak projekta procenjena vrednost oko 2 miliona i 240 hiljada evra. 
 
 
    
 
Među biciklistima koji su danas vozili od Zrenjanina do granice s Rumunijom najviše je bilo cikloturista iz beogradskog udruženja "Bike Tour", kojima se priključilo i dvoje diplomata iz ambasade Kanade u Srbiji. Generalni menadžer "Bike Toura" Ivan Puja kaže da su oni uvek "na točkovima" i da je vožnja po Banatu aktuelna drugu nedelju zaredom.
"Obišli smo južni Banat, sada smo u srednjem, drago nam je što upoznajemo prirodne lepote ovog dela naše zemlje, imamo priliku da vidimo nove biciklističke staze i pravo je zadovoljstvo voziti ovuda. Upravo dokazujemo i da je perspektiva staze Zrenjanin-Temišvar zaista velika, i u turističkom i ekonomskom smislu.  Veliki su tu "stejkholderi", prodavnice, kafići, restorani, muzeji, svi mogu imati koristi od toga. Drago nam je što postoji podrška lokalnih zajednica na ovim putevima kada prolaze cikloturisti, kao što smo danas mi imali podršku od strane čelnika Grada Zrenjanina", naglasio je Puja. 
 
    
 
    
 
Nakon polusatne vožnje od SRC "Motel" u Zrenjaninu do Kleka i kraćeg zaustavljanja u tom mestu, kolona biciklista nastavila je put ka državnoj granici, promovišući na taj način i samu biciklističku stazu, njene potencijale, ali, pre svega, zdrav i sportski način života. 
 

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je od samog početka uključen u realizaciju projekta izgradnje biciklističke staze Zrenjanin-Temišvar, na graničnom prelazu s Rumunijom pozdravio se s Ervinom Lucijem, direktorom APA Banat Temišvar (Slivna uprava za vode Banat), glavnim partnerom na projektu biciklističke staze. S rumunske strane biciklistima iz Zrenjanina pridružili su se i Mihaela Madar, menadžer projekta i Titu Božin, predsednik Županije Timiš, koji je još pre 15 godina izneo ideju za izgradnju jedne ovakve staze. 
 
 
 
Duž 37 kilometara izgrađene staze od Temišvara do državne granice, kod Srpskog Itebeja, biciklisti imaju uslove za vožnju kao na bilo kojoj sličnoj evropskoj trasi. Staza je širine 2 metra, sa tri sloja podloge, na visini između 2,5 i 4,5 metra od rečnog toka Begeja, a duž nje postavljeno je i više tipskih odmorišta...