Danas se obeležava sedamdeset godina od pobede nad fašizmom

Danas se obeležava 70. godišnjica od pobede nad fašizmom i okončanja Drugog svetskog rata. Devetog maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa u ovom delu sveta.
 
Širom slobodarske Evrope i sveta ova godišnjica dobila je poseban značaj, a obeležavanju Dana pobede u Zrenjaninu prisustvovao je i treći sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Sergej Kosarjev, koji je odao poštu palim vojnicima Crvene armije i položio venac na spomenik Žarku Zrenjaninu. 
 
 
    
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je za predstavnika ambasade Ruske Federacije priredio prijem u Plavom salonu Gradske kuće, a potom je Kosarjev odao počast svojim sunarodnicima, sahranjenim u spomen-kosturnici na Bagljašu. Na tom mestu položeni su  posmrtni ostaci 220 boraca Crvene armije, poginulih u borbama za oslobođenje Zrenjanina i okoline, tokom oktobarskih dana 1944. godine.  
 
 
    
 
Počast borcima Crvene armije odali su i predstavnici Grada Zrenjanina – gradonačelnik Čedomir Janjić, predsednica Skupštine grada Zrenjanina Eleonora Marjanović i načelnica Odeljenja za finansije Gradske uprave Žana Šahović. Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije – komande Garnizona Zrenjanin, kao i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i Ruske stranke. Posle dužeg vremena, a nakon ponovnog stacioniranja Vojske Srbije u Zrenjaninu, ceremoniju je pratio i počasni vod zrenjaninskog garnizona, a uz spomenik je stajala počasna straža. 
 
 
Dan pobede u Zrenjaninu obeležen je i na platou ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, gde su venac, ispred Grada Zrenjanina, položili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev. Venac su i na ovom mestu položili predstavnik ambasade Ruske Federacije Kosirjev i predstavnici SUBNOR, kao i Srednjebanatskog upravnog okruga i Udruženja vojnih penzionera
- Prema mom mišljenju, danas je veoma ozbiljan praznik i za Ruse i za Srbe – izjavio je Segej Kosarjev i dodao:
- Od početka rata jugoslovenski borci i borci Crvene armije bili su zajedno i naš glavni zadatak je da to obeležavamo, kako bi i buduće generacije vodile računa o tim događajima i ovom danu, Danu pobede. Ovi heroji položili su svoje živote za našu slobodu i za živote naše dece – naglasio je Kosarjev.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da Zrenjanin, kao i cela Srbija, tradicionalno obeležavaju Dan pobede.
- Mi se po lepom sećamo naših dedova, pradedova, predaka koji su stvorili ovu slobodu i ja se zahvaljujem i Ruskoj ambasadi što uvek pošalje svog predstavnika, zahvaljujem se i Vojsci Srbije koja je danas uveličala ovo obeležavanje Dana pobede na nekoliko mesta u gradu – kazao je Janjić.  Njegov zamenik Saša Santovac takođe je istakao da je ovo prilika da se podsetimo svih onih koji su u borbi protiv fašizma dali svoje živote i onih koji su u toj borbi iskazali svoju hrabrost, slomivši na kraju otpor fašizma i doneli slobodu. 
- Prisećanjem na prošlost stvaramo uslove za bolju budućnost - naglasio je Santovac. 
 
    
 
U ime Gradskog odbora SUBNOR, prisutne kraj spomenika Žarku Zrenjaninu pozdravio je predsednik te organizacije Nedeljko Papić, rečima da je današnji dan veliki dan za borce, njihove potomke i poštovaoce. 
- Nakon sedamdeset godina slobode, mi smo najradosniji. Teško nam je kada se setimo koliko je žrtava dato za ovu slobodu, ali smo ponosni na njihova dela. Zato borci danas punog srca pozdravljaju ovaj dan, želeći mladoj generaciji da mnogo, mnogo godina uživa u slobodi za koju su njihovi preci dali živote – poručio je Papić.