Deset godina Prihvatilišta za pse - Bora Đorđević pozvao na udomljavanje životinja

Pre deset godina, oktobra 2005. godine, Zrenjanin je dobio prvo namensko Prihvatilište za male životinje u Srbiji, koje je otvorio tadašnji ambasador Republike Švajcarske u našoj zemlji, Vilhelm Mejer. 
 
 
Radni program tog objekta uređen je strogo prema evropskim standardima i primenjuje se do danas – svaki pas koji dolazi u prihvatilište dobija evidencioni karton, vrši se njegov veterinarski pregled, a potom se smešta u prijemne boksove gde ostaje u vremenskom intervalu od 15-30 dana. Psi koji su čipovani, a što podrazumeva da se zna ko im je vlasnik ostaju 30 dana. Ukoliko se posle 30 dana vlasnik čipovanog psa ne pojavi, isti postaju vlasništvo grada, počinje period prilagođavanja psa u Prihvatilištu, sterilizacija, kastracija, što znači da su psi spremni za udomljavanje i  CNR program. Ista procedura, ali nakon 15 dana primenjuje se na pse čiji je vlasnik nepoznat. Psi koji se vrate na ulicu su čipovani i sterilisani, nisu agresivni, ne predstavljaju opasnost po okolinu i prošli su vid socijalizacije (posmatranje i prilagođavanje sa ljudima i ostalim životinjama)...
 
Staranje nad prihvatilištem povereno je JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin. U sva tri dvorišta  Prihvatilišta nalaze se korita sa vodom za napajanje pasa, s tim što se u zadnjem dvorištu nalazi bazen u kome se psi, pri visokim temperaturama rashlađuju. U okviru Prihvatilišta izgrađeno je igralište za pse, mačkarnik, a u prednjem delu nalazi se zabavište za kučiće- bebe. Psi se hrane dva puta dnevno i to granulama, hlebom i kostima životinjskog porekla. Životinje se poje vodom svakodnevno nekoliko puta, a kada su visoke temperature i češće nego uobičajeno. Higijena u Prihvatilištu je takođe na zadovoljavajućem nivou, boksevi se peru svakodnevno i dezinfikuju odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima. Za potrebe funkcionisanja Zoohigijenske službe, JKP "Čistoća i zelenilo" ima zaključen ugovor o pružanju veterinarskih usluga sa veterinarskom stanicom, prema kome je u Prihvatilištu obavezno svakodnevno prisustvo jednog veterinara.
 
 
Nakon održanog koncerta u subotu u Zrenjaninu, želju da poseti Prihvatilište izrazio je i Bora Đorđević, popularni Bora "Čorba", uverivši se tom prilikom da uslovi za smeštaj pasa u potpunosti zadovoljavaju standarde propisane za objekte te vrste. U azilu je trenutno smešteno 150 jedinki - pasa, mačaka, čak i jedna vučica, a 25 pasa pripremljeno je za udomljavanje i sticanje novih vlasnika.
"Mogu da kažem da su ovo najbolji mogući uslovi i da ove životinje sigurno nemaju "pasji život". Svi psi su odvojeni, siti su, imaju dovoljno vode, prostora za kretanje", rekao je Bora Đorđević, držeći u rukama dva kučeta spremna za usvajanje.
 

"Neko je fotografisao hvatanje pasa na ulici, nema drugog načina nego omčom, jer se ne zna kakva je narav tih pasa, i te slike su objavljene na društvenim mrežama, ali prava istina o ovom azilu je sasvim, sasvim drugačija. Ovde ima i pasa koji su čak oduzeti od vlasnika koji su loše postupali s njima ili su ih vlasnici odbacili. Psi dobijaju ogrlicu, kasnije se sterilišu i spremni su za usvajanje. Bilo bi dobro da ovakva slika ode u javnost i apelujem na sve ljubitelje životinja da usvoje ova divna stvorenja", poručio je Bora "Čorba".
 
Deceniju nakon otvaranja, razmišlja se o projektu čijom će realizacijom zrenjaninsko Prihvatilište za pse i sitne životinje biti najveće u Srbiji, sa većim kapacitetom i dodatnim  sadržajima. Pokazalo se da problem u radu Prihvatilišta povremeno predstavlja ograničen kapacitet, što je otvaralo mogućnost za paušalne ocene o odnosu prema životinjama u njemu.
 
 
Iz JKP "Čistoća i zelenilo" naglašavaju da to preduzeće, u okviru koga posluje  Prihvatilište, delatnost zoohigijene obavlja u skladu sa važećim propisima u ovoj oblasti, pre svih Zakonom o dobrobiti životinja, vodeći računa o dobrobiti životinja, brinući o njihovom životu i zdravlju. Zaštita dobrobiti životinja prisutna je u svim segmentima postupanja sa životinjama, a naročito u delu koji se odnosi na neškodljivo i humano uklanjanje napuštenih pasa i mačaka sa javnih površina na teritoriji grada Zrenjanina, radi njihovog daljeg smeštajnog, odnosno zdravstvenog zbrinjavanja. Hvatanje pasa lutalica na ulicama vrši se u skladu s propisima i  hvatanje omčom je način da se sačuva bezbednost radnika koji obavljaju taj posao
 
Građani  koji žele da udome kućnog ljubimca mogu da se jave na broj telefona: 064/811-6878. Na facebook stranici Prihvatilišta zainteresovani građani mogu da vide fotografije pasa spremnih za udomljavanje, koje se vrši  svake  subote u periodu  od 10.00 do 13.00 časova.
 
Iz JKP "Čistoća i zelenilo" ističu da je od početka rada Prihvatilišta do danas udomljeno više od 2000 pasa, iz čega se može zaključiti da su mnogi građani prepoznali potrebu za brigom o dobrobiti životinja.