Deveti etno festival ''Banatska priča'' održava se u subotu, 23. maja

U subotu, 23. maja, u zrenjaninskom naselju "Bagljaš" održaće se, po deveti put, etno festival "Banatska priča", uz najveći broj učesnika do sada - najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući. U ime organizatora, Asocijacije za razvoj "Bagljaš" i mesne zajednice "Veljko Vlahović", predstavnicima medija obratili su se Marija Janković, sekretar te mesne zajednice i Snežana Uzelac, članica Saveta MZ, a u ime generalnog pokrovitelja, kompanije "Gomeks", PR menadžer Nedeljko Golušin. 
 
 
Marija Janković najavila je početak manifestacije za 10 časova, na platou ispred Doma mesnih zajednica i obližnjem parkingu na "Bagljašu", kada će na festivalskoj bini nastupiti deca iz Predškolske ustanove, osnovne škole "Petar Petrović Njegoš", plesnih klubova, folklornih ansambala, a njihovi nastupi trajaće do 12 časova. 
"Debitantski nastup će imati i jedan novi zrenjaninski mešoviti hor, koji vodi profesorka Zorica Kozlovački, a tom prilikom će biti saopšteno i njegovo ime. Posle svečanog otvaranja, u 12 časova, nastupaju kulturno-umetnička društva iz grada i okoline. Učešće je prijavilo i oko 120 izlagača, koji se bave tradicionalnim zanatima i izrađuju različite predmete domaće radinosti, a imaćemo i jednog krznara koji će izložiti mašinu staru više od 120 godina. Novina na festivalu biće i održavanje modne revije odvenih predmeta trikotaže i šešira od pustovane vune", rekla je Jankovićeva i dodala da neće izostati ni tradicionalna takmičenja u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša. 
 
   
 
Nedeljko Golušin podsetio je da je kompanija "Gomeks" prvi put, kao generalni pokrovitelj, podržala ovaj festival pre pet godina jer je, kako je rekao, prepoznala njegov značaj u čuvanju i negovanju etno tradicije našeg podneblja, Banata i Vojvodine. 
"Ova manifestacija je tokom prethodnih godina prerasla okvire Grada Zrenjanina i čini nam se da će ove, 2015. godine dokazati da ima regionalni karakter. Etno festival "Banatska priča" i kompanija "Gomeks" i ove godine su, dakle, zajedno i ja pozivam sve Zrenjaninke i Zrenjanince da u što većem broju u subotu, 23. maja, prisustvuju ovom događaju.", istakao je Golušin. 
 
Članica Saveta MZ "Veljko Vlahović" i odbornica Skupštine grada Zrenjanina Snežana Uzelac, rekla je da se festival, tokom prethodnih devet godina, nametnuo kao kulturna manifestacija koja okuplja učesnike od predškolskog i školskog uzrasta, do penzionera. 
"Već se pripremamo i za naredni, jubilarni festival, sledeće godine, uz još veću manifestaciju nego do sada. U sklopu ovogodišnjeg etno festivala održaće se i proslava Dana mesne zajednice, a u prostorijama mesne zajednice građani imaju priliku i da pogledaju međunarodnu bijenalnu izložbu  karikatura "Viva vino", navela je Uzelčeva na današnjoj  konferenciji za novinare.