Đaci iz Tomaševca u poseti ambasadi Grčke

Kako je i najavljeno tokom manifestacije "Evropsko selo" u Zrenjaninu, 8. maja, juče je ambasada Grčke u Srbiji organizovala "Dan otvorenih vrata ambasada" tokom kog su gosti ambasade bili učenici i nastavnici OŠ "Mladost" iz Tomaševca, škole koja je na "Evropskom selu" predstavljala tu zemlju, kao i učenici zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola nagrađeni na takmičenju "Šta znaš o EU". 
 
 
Poseta učenika iz Tomaševca Beogradu predstavlja nastavak prošlogodišnje saradnje ambasade Grčke i Grada Zrenjanina, kada je po prvi put ta ambasada ugostila školu koja je  predstavljala na manifestaciji u Zrenjaninu, OŠ "Jovan Dučić" iz Kleka.
 
Pod sloganom "Evropa otvoreno", a povodom Dana Evrope, Delegacija Evropske unije i EU Info Centar, zajedno sa ambasadama zemalja članica, u maju i junu organizuju događaje u 17 ambasada koje "otvaraju vrata" studentima, učenicima i građanima. Svaka ambasada organizuje poseban događaj sa različitim scenarijem.
 
 
Posebno, u tu svrhu, učenike i nastavnike iz Tomaševca primio je Njegova ekselencija ambasador Grčke Konstantinos Ikonomidis. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa ulogom i radom Ambasade, njenim osobljem, kao i da degustiraju neke od grčkih poslastica. U nastavku su posetili Helenski fond za kulturu, gde su pratili predavanje o poreklu ćirilice, o uticaju grčkog jezika na srpski, kao i o grčkim mitovima (npr. Mit o otmici Evrope). Takođe, pogledali su video-zapis o Grčkoj i Evropi i posetili kulu Nebojšu, odnosno postavku o Rigi od Fere i srpskom ustanku. Taj grčki pesnik i nacionalni heroj, prethodnik i prva žrtva ustanka protiv Osmanskog carstva, tragično je okončao život upravo u kuli Nebojša u Beogradu, podno kalemegdanskih zidina.
 
 
Na kraju, učenici su imali priliku da probaju specijalitete grčke kuhinje. Nakon razmene poklona, celodnevnog boravka u Beogradu, prepuni utisaka,  Tomaševčani su se vratili svojim kućama. Podsećamo i da je inicijativa za organizovanje "Evropskog sela" pre četiri godine potekla upravo iz osnovne škole "Mladost" i direktora te škole, Slobodana Rakića. U petoj godini održavanja, manifestacija dobija podršku sve većeg broja ambasada zemalja članica EU, a u prilog tome ide, svakako, i jučerašnja poseta učenika iz Tomaševca Beogradu.