Finale 41. ''Pesničke štafete'' - gradonačelnik primio Ljubivoja Ršumovića

Svečanošću u Kulturnom centru Zrenjanina danas se završava 41. "Pesnička štafeta", manifestacija za decu Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". U ovogodišnjoj "Štafeti" učestvovalo je 60 škola iz Zrenjanina i opština Novi Bečej, Nova Crnja, Sečanj, Žitište, Kikinda i Titel, a od 200 pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je dvanaest u kategoriji: jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kako za niže, tako i za više razrede osnovne škole. Gostujući pesnik ovogodišnje "Pesničke štafete" bio je jedan od naših najpoznatijih stvaralaca dečje književnosti, Ljubivoje Ršumović. Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" tim povodom objavila je Ršumovićevu knjigu "Marinirane priče, mahom u stihovima".
 
 
Uoči današnje završne manifestacije, Ljubivoja Ršumovića i predstavnike Gradske narodne biblioteke, primio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, odavši time priznanje svim naporima koje Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" čini na promovisanju književne i pesničke reči i čitalačke kulture, uz posebno poštovanje prema stvaraocu kakav je Ršumović, uz čije su pesme odrastale generacije i generacije najmlađih čitalaca.
 
 
"Pesnička štafeta" u kontinuitetu traje od 1975. godine i uz "Zmajeve dečje igre" ubraja se među najstarije manifestacije za decu u Srbiji. Jedinstvenom je čini kako specifičan koncept realizacije, tako i broj učesnika: gostujući pesnik za decu devet dana putuje sa bibliotekarima Dečjeg odeljenja Biblioteke, i u školama srednjeg Banata i opštine Titel predstavlja svoje stvaralaštvo i bira najuspešnije poetske radove osnovaca. Uz afirmaciju i dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, razvoj kreativnosti i afirmacija kulture čitanja važni su ciljevi manifestacije.
 
Kuriozitet jeste da je, od postanka manifestacije naovamo, ove godine prijavljeno najviše škola učesnica: popularni Ršum i zrenjaninski bibliotekari obišli su tačno 60 škola na području srednjeg Banata i opštine Titel. Pored škola u Zrenjaninu i opštinama: Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej i Titel, manifestaciji zrenjaninske biblioteke priključila se ove godine i kikindska opština. Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" ostvarila je izuzetnu saradnju sa svim školama-učesnicama, učiteljima, nastavnicima, bibliotekarima i učenicima.
 
               
 
Svih 12 nagrađenih učenika, zahvaljujući Kompaniji "Telekom Srbija", dobiće  na poklon tablet-računar,  najveće izdavačke kuće u Srbiji pripremile su poklon knjige, a kompanija "Gomex" slatki program. "Pesničku štafetu" podržao je i veliki broj prijatelja manifestacije.
 
Nagrađeni na ovogodišnjoj "Pesničkoj štafeti" u kategoriji nižih razreda:
1. Tamara Zelenak,  IV razred, OŠ "Bratstvo" Aradac, za pesmu "Gde živi Sunce"                     
2. Milica Miladinov, IV razred, OŠ "Vuk Karadžić" Konak, za pesmu "Bubamara"
2. Kanalas Viktória /Kanalaš Viktorija, III razred, OŠ "Adi Endre" Torda, za pesmu na mađarskom jeziku "Mackó vers" ("Medina pesma")
3. Evelin Nikolić,  I razred, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Zrenjanin, za pesmu "Ja čujem"
3. Dijana Stamenković, IV razred, OŠ "Aleksa Šantić" Ravni Topolovac, za pesmu "Pitam se, pitam"
3. Darko Pavlov, II razred, OŠ "Svetozar Miletić" Lok, za pesmu "Vrabac".

U kategoriji viših razreda nagrađeni su:
1. Anđela Karlaš, VI razred, OŠ "Petar Kočić" Čestereg, za pesmu "Tiha noć"
2. Milica Jocić, VIII razred, OŠ "Sveti Sava" Stajićevo, za pesmu "Portret moje duše"
2. Anđela Unković, VII razred, OŠ "Svetozar Marković Toza" Elemir, za pesmu "Tati za rođendan"
3. Branko Isakov, V razred, OŠ "Dr Jovan Cvijić" Zrenjanin, za pesmu "Polako"
3. David Nikolić, VIII razred, OŠ "1. oktobar" Botoš, za pesmu "Plač violine"
3. Jovan Cvetkov, VII razred, OŠ "Đura Jakšić" Zrenjanin, za pesmu "Tražim put"