Ispričana deveta ''Banatska priča''

Tradicionalni etno-festival "Banatska priča", njegovo deveto izdanje, održan je u subotu, 23. maja, u najvećoj gradskoj mesnoj zajednici "Veljko Vlahović", u organizaciji Asocijacije za razvoj "Bagljaš" i uz podršku mesne zajednice koja je, ujedno, time obeležila i svoj dan. Kiša koja je obilno padala u jutarnjim časovima delimično je poremetila pripreme za sam početak festivala, ali je ubrzo sunce izmamilo na plato ispred te mesne zajednice veliki broj naših sugrađana i njihovih gostiju. 
 
 
U sklopu festivala, u čitaonici mesne zajednice, postavljena je 9. Međunarodna bijenalna izložba karikatura "Zlatni osmeh" posvećena vinu - "Viva Vino", s karikaturama čiji autori stižu iz čak 30 zemalja sveta.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić posetio je festival i ovom prilikom izneo svoja zapažanja o njemu, ali i o radu same mesne zajednice "Veljko Vlahović".
"Mogu slobodno da kažem da je Bagljaš ovih dana centar Zrenjanina, zbog Spasovdanske trke i aktivnosti oko novog hrama na Bagljašu.", izjavio je Janjić i istakao da je zadovoljan radom ove mesne zajednice koja je primer ostalima.
"Želim da čestitam ljudima iz mesne zajednice što su animirali veliki broj svojih sugrađana da se volonterski uključe u organizaciju festivala. Smatram da je ovo odličan primer i drugim  mesnim zajednicama kako se dobro radi za svoju sredinu."
 
   
 
Etno-festival "Banatska priča", koji je kao i prošle godine, svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, doneo je ove godine bogat kulturni program, nastup kulturno-umetničkih društava iz grada i okoline, brojne suvenire kao i proizvode starih zanata, ali i tradicionalnu kuhinju.
"Iako se kaže da je Zrenjanin grad u srcu Banata, čini mi se da je danas srce Banata na Bagljašu, na šta smo posebno ponosni. Banaćani su oduvek poznati kao dobri domaćini, vedrog i šaljivog duha.", rekao je Radišić prilikom otvaranja festivala i dodao kako je "Bagljaš" jedno veliko gradilište, s obzirom da se na njegovom ulazu iz Novog Sada gradi "Aviv park", nova kružna raskrsnica, a radovi se izvode i na novom hramu Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista.
 
 
Na "Banatskoj priči" nastupio je nedavno oformljeni hor "Banonika", predvođen profesoricom Muzičke škole "Josif Marinković“, Zoricom Kozlovački, čiji članovi su sa teritorije ove mesne zajednice, a održano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša.
 
Snežana Uzelac, članica Saveta MZ "Veljko Vlahović", izjavila je da će mesna zajednica uvek pružati podršku ovakvim projektima koji na dobar način promovišu lokalnu sredinu.
"Ovo je deveti po redu festival i slobodno mogu da kažem da smo uspeli da stvorimo jednu gradsku i kulturnu manifestaciju koja okuplja veliki broj građana različite starosti. U realizaciji ove manifestacije najviše učestvuje Asocijacija za razvoj "Bagljaš", dok im mi, kao mesna zajednica, pružamo punu podršku.", rekla je Snežana Uzelac i dodala da očekuje da će naredni jubilarni deseti festival biti još bolji, veći i sadržajniji.
 
   
 
Pored toga ona je pozvala građane da posete izložbu karikatura "Zlatni osmeh", u čitaonici mesne zajednice.
 
Novina ovogodišnjeg festivala bila je modna revija predmeta od trikotaže i šešira rađenih starom tehnikom pustovanja vune.