Janjić otvorio finalno veče Festivala guslara Srbije

Gradonačelnik Zrenjanina i predsednik Organizacionog odbora festivala Čedomir Janjić večeras je, u velikoj Sali Kulturnog centra Zrenjanina, otvorio finalno veče XXIII Festivala guslara Srbije. Nakon što je sinoć održano polufinalno veče, na kom je nastupilo 40 učesnika, mesto u finalu izborilo je 20 guslara koji su se nadmetali za naziv najuspešnijeg u zemlji. Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Festival su organizovali Savez guslara Srbije i Kulturno-umetničko guslarsko društvo "Petar Perunović - Perun" iz Zrenjanina.
 
 
Pozdravljajući učesnike i goste Festivala, kao i brojnu publiku u Kulturnom centru Zrenjanina, gradonačelnik Janjić istakao je značaj ovakvih manifestacija u negovanju tradicije i očuvanju kulturnog identiteta srpskog naroda.
- Naše društvo "Petar Perunović - Perun" održava tradicionalno svečanosti u našem gradu i mislim da je to dobro. Da, mi težimo nekim novim vrednostima, ali sigurno ne zaboravljamo ni stare i ovo je dobar način da se podsetimo i naše drevne muzike i našeg, mogu da kažem, "svetog instrumenta", gusala. I ova poseta, gotovo ispunjena sala Kulturnog centra, govori da gusle imaju publiku i u Zrenjaninu, u celoj Srbiji, pa i šire, i izuzetno mi je drago što se završnica jednog ovako velikog takmičenja održava upravo u Zrenjaninu – naglasio je janjić i dodao da Grad Zrenjanin poštuje tradiciju i svoju i svojih komšija, da je pre dve godine obnovio gradsku i crkvenu slavu, Veliku Gospojinu, i da, nakon skoro dva ipo veka, iz temelja gradi dva nova hrama u gradu i gradi ili obnavlja 12 hramova Srpske pravoslavne crkve u naseljenim mestima na teritoriji grada. 
 
    
 
Slobodan Drašković, predsednik Saveza guslara Srbije, navodi da se po prvi put Festival guslara Srbije održava u Zrenjaninu.
- Mislim da je to za ovaj grad velika prilika za afirmaciju i srpskih gusala i tradicije, ali i za afirmaciju samog grada Zrenjanina. Učesnici Festivala su stigli iz cele Srbije, od Subotice do Kosovske Mitrovice. Na audiciji je učestvovalo 75 takmičara, tako da je zastupljena cela zemlja, svi njeni regioni. Iz Vojvodine ima sedam društava guslara čiji predstavnici ovde nastupaju – ističe Drašković. 
 
Pre početka nadmetanja najboljih guslara Srbije, Drašković je dugogodišnjem predsedniku društva "Petar Perunović - Perun" Radivoju Jelovcu uručio zlatnu povelju za izuzetan doprinos negovanju i očuvanju srpske guslarske tradicije. 
 
      
 
Naziv najboljeg među najboljima na Festivalu pripao je Zoranu Samardžiću iz vrbaškog društva "Vuk Mandušić", drugu nagradu osvojio je Aleksandar Taušan iz udruženja "Stara Hercegovina" Beograd, dok je čast domaćina odbranio Ljubiša Ateljević (Guslarsko društvo "Petar Perunović Perun"), zauzevši treće mesto.
 
Gusle su duhovna vertikala koja nas povezuje s našim precima, ali i potomcima – čulo se tokom otvaranja Festivala - a guslari se okupljaju oko 36 društava i udruženja širom Srbije. Gusle, Vukove i naše, nalaze se i na grbu jednog srpskog grada, Loznice, kao "pamtiše i simbol narodne snage".
 
Gradu Zrenjaninu odato je priznanje da brine o mnogim segmentima kulture i u tom kontekstu navedeno da je, upravo kao deo ovog Festivala guslara Srbije, u Narodnom muzeju postavljena izložba "Gde svi ćute one govore" – Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu.
 
 
U pitanju je gostujuća izložba iz ove ustanove kulture od nacionalnog značaja čiji je autor Miroslav Mitrović, viši kustos - etnolog. Izložba je dopunjena posebnim delom posvećenom Guslarskom društvu "Petar Perunović - Perun", a autor ovog dela postavke je Branka Babić, kustos-etnolog. Na postavci su izložene gusle članova Društva, nošnja dinarskog tipa, kao i gusle u začetku i alat za izradu ovog muzičkog instrumenta.
 
Etnografski muzej je prvi put od svog osnivanja izložio i predstavio javnosti odabrane gusle iz Zbirke narodnih muzičkih instrumenata, a prvo gostovanje ove izložbe je upravo u Narodnom muzeju Zrenjanin. Etnografski muzej je izdvojio oko 50 gusala iz svoje zbirke, sakupljanih od sredine 19. veka do danas.
 
 
Izložba će biti otvorena za posetioce do 6. juna 2015. godine.