Prijem u ambasadi Republike Indije

Delegacija Grada Zrenjanina, predvođena Duškom Radišićem, pomoćnikom gradonačelnika, posetila je ambasadu Republike Indije u Srbiji i tom prilikom prisustvovala radnom sastanku sa ambasadorkom te zemlje, Nerinder Čohan.
 
Povod posete bila je izgradnja "Tagora centra" u Zrenjaninu, uspostavljanje privredne saradnje sa indijskim firmama, kao i obeležavanje Međunarodnog dana joge.
 
Ambasadorka Indije je posetila Zrenjanin u januaru ove godine i  tada su vođeni  razgovori o mogućnostima za privrednu i dalju kulturnu saradnju u raznim oblastima. Ova saradnja je započeta sa prethodnom ambasadorkom Nengčom Lovum 2011. godine.
 
 
Po rečima pomoćnika gradonačelnika, Duška Radišića, izgradnja centra u Zrenjaninu posvećena Rabindranatu Tagori - indijskom Nobelovcu, pesniku, umetniku i filozofu, bila bi  prva u Srbiji. 
 
Ideja Tagorinog centra nastala je 2011. u Daki, na konferenciji povodom 150 godina od rođenja ovog kosmopolitskog mislioca. Dipanita Data, postdoktorski istraživač engleske književnosti, koja je već četiri puta boravila u Zrenjaninu, potpisnica je sporazuma o formiranju kulturne institucije koja promoviše univerzalne ljudske vrednosti, a pre svega ideju humanizma, toliko potrebnu danas.
 
"Grad je obezbedio prostor koji se nalazi u samoj blizini centra, a trenutno se traže sredstva za njegovu rekonstrukciju. Ovo je prilika da se Zrenjaninci bolje upoznaju sa indijskom kulturom i bogatim nasleđem ovog Nobelovca.", rekao je Radišić i istakao da se ovim otvara prostor za dalju ekonomsku saradnju između Srbije i Indije.
 
Međunarodni dan joge je krajem prošle godine uveden rezolucijom Ujedinjenih nacija i u našoj zemlji, zahvaljujući dogovoru premijera Indije i Srbije, a obeležavaće se 21. juna i u Zrenjaninu. Ovo će biti prilika da se povežu škole joge koje deluju u našem gradu, kao i da se upoznaju  ljubitelji indijske kulture u našem gradu.
 
"Između Srbije i Indije", po rečima ambasadorke Čohan, "postoje duge i trajne prijateljske veze. Ovo će biti jedinstvena prilika da se takvo prijateljstvo objektivizira."