Prijem za delegaciju norveškog grada Fauske

U dvodnevnoj poseti Melencima i Zrenjaninu boravi osmočlana delegacija norveškog grada Fauske, na čelu s gradonačelnicom Siv Anitom Breke i njenim zamenikom Ronijem Borgeom. Poseta ima za cilj nastavak saradnje između Melenaca i Fauske, uspostavljene još sedamdesetih godina prošlog veka, s korenima koji datiraju iz Drugog svetskog rata.
 
 
Nacisti su tada više hiljada Jugoslovena, mahom Srba, doveli u koncentracione logore u Norveškoj, zbog izgradnje puta na severu te zemlje, nazvanog "Krvavi put severa". Mnogo interniraca, među kojima su bili i brojni Melenčani, ostavilo je svoje živote na tlu Norveške. 
 
Da bi se sačuvala uspomena na te žrtve i uspostavilo trajno prijateljstvo između norveškog i srpskog naroda, 1977. godine uspostavljena je zvanična saradnja između Fauske i Melenaca, koja se, kroz različite vidove, održava u kontinuitetu do danas. U novijem periodu, 2000. godine, Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške podržalo je projekat razvoja društvene zajednice i demokratije u Melencima, čiji je aktivni učesnik bio i univerzitetski profesor iz Fauske Ole Bikset.
 
 
Delegaciju grada Fauske i njihovih domaćina iz Melenaca primili su danas čelnici Grada Zrenjanina – zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik Duško Radišić i član Gradskog veća Dragomir Radovanac. Nakon prijema, gosti su, kroz video-prezentaciju, predstavili svoj grad i njegove potencijale, a iz te priče moglo se, na primer, saznati i da nezaposlenost iznosi svega 3-4%, da se deca još u vrtićima upoznaju s reciklažom, da se za održavanje čistoće na javnim površinama angažuju nevladine organizacije, kao i da su u samom mestu Fauske podignuti park i spomen-obeležje posvećeni Melencima. Iako je Fauske malo mesto, sa oko 10 hiljada stanovnika i gravitira okrugu u kom živi oko 80 hiljada ljudi, kao i Kraljevina Norveška spada u izuzetno razvijene sredine i sigurno je da tamošnja iskustva u mnogim oblastima mogu koristiti i doprinositi i našem razvoju.
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina ocenio je susret predstavnika Melenaca, Zrenjanina i Fauske kao lep nastavak dosadašnje saradnje, ali i mogućnost za uspostavljanje novih kontakata, pre svega na privrednom planu.
"Osim podsećanja na istoriju i na sve one koji su dali svoje živote u Norveškoj, mi danas razgovaramo o budućim vidovima saradnje, prvenstveno u oblasti privrede i mogućnostima koje za to postoje. Naše su težnje, naravno, da ostvarimo ono što danas imaju Fauske i cela Norveška, a to je da nezaposlenost bude tri ili četiri procenta, što je za naše sadašnje uslove veoma impozantno. Mi smo, takođe, našim gostima prezentovali naše potencijale i mogućnosti i želimo da ovu saradnju dalje produbljujemo. Mislimo da za to ima prostora, a i brojnost i značaj njihove delegacije koja je došla u posetu govori u prilog tome", istakao je Santovac. 
 
Delegacija Fauske će tokom boravka u Melencima i Zrenjaninu posetiti banju Rusandu, hram Svetog Nikole i osnovnu školu "Dr Boško Vrebalov" u Melencima, kao i vrtić "Cvrčak" Predškolske ustanove Zrenjanin, a u Melencima će prisustvovati koncertu KUD "Kolo". Gradonačelnica Fauske Siv Anita Breke kaže da je cilj njihovog dolaska negovanje prijateljstva koje potiče još od Drugog svetskog rata, ali i da bi čuli kakve se sve aktivnosti odvijaju i u Melencima i Zrenjaninu.
"Nastavićemo s razgovorima i s predstavnicima politike i institucija o mogućnostima za saradnju u narednom periodu. Rano je još uvek nešto govoriti konkretnije o ekonomskoj saradnji, ali svakako razgovaramo i razmišljamo i o tome", naglasila je Siv Anita Breke tokom današnje posete Zrenjaninu.