Sporazum o uvozu goveda - još jedan od načina stimulisanja poljoprivrednika

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i savezni ministar Republike Austrije za poljoprivredu, šumarstvo, životnu sredinu i vodoprivredu Andre Ruprehter potpisali su na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva,  a događaju je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

 

- Kako je stočarstvo naše strateško opredeljenje, želimo da iskoristimo austrijska iskustva i prenesemo našim stočarima znanje iz oblasti visokokvalitetnih zapata goveda, ali i u organskom mlekarstvu, u kojem je Austrija evropski lider – rekla je ministarka Bogosavljević Bošković.

Srbiji će potpisani memorandum koristiti, pre svega, u prenosu znanja austrijskih poljoprivrednika, jer je u ovoj zemlji petina ukupne poljoprivredne proizvodnje organska.

 

 

– Planirana je saradnja u oblasti veterine, uzgoja i ishrane stoke, a Srbija je za Austriju značajan poslovni partner i kao faktor stabilnosti i kao zemja koja pregovara o članstvu u Evropskoj uniji. Treba dobro da se pripremite za pregovore sa EU i posebno da obratite pažnju na ruralna područja kao primarni potencijal za proizvodnju i za život. Priprema za pregovaranje važna je i za pristup IPARD programima, a Austrija će na tom putu pomoći Srbiji - rekao je austrijski ministar poljoprivrede Andre Ruprehter.

 

  

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisao je zatim Sporazum o uvozu goveda, iz Austrije, sa predstavnikom DOO “Fruškogorska” i to je jedan od prvih rezultata potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva na nivou ministarstava poljoprivrede Srbije i Austrije.

Gradonačelnik Janjić je najavio je da će Grad uvesti 60 junica simentalki, kao i da će  uskoro obavestiti zainteresovane poljoprivrednike o uslovima dobijanja kvalitenih grla. 

 

 

- Grad Zrenjanin kupuje ta grla, a radimo i Pravilnik, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, tako da će se pravila znati vrlo brzo, i znaćemo ko će moći da konkuriše uopšte da bi ih dobio - izjavio je Čedomir Janjić. 

Kako je naveo, biće to nastavak stimulisanja poljoprivrednika, pored subvencija koje je lokalna samouprava već obezbedila.

 

 

Sava Vrbajac, ispred DOO “Fruškogorska”, kao generalni zastupnik za uvoz goveda iz Austrije u Srbiju, naglasio je da se u Srbiji mora dosta raditi kako bi se poboljšao rasni sastav.

- Mi ustvari moramo da uvozimo najbolju genetiku što možemo. Nakon toga možemo da proizvedemo dobru hranu i ostvarimo jako dobre rezultate što se tiče govedarstva, proizvodnje mleka i mesa - rekao je Vrbajac.

Gradonačelnik Janjić je potom obišao Sajam, a zatim posetio izlagača Petera Čorbu, stočara iz Mužlje, koji je dobio pehar Novosadskog sajma za najbolju junicu simentalske rase na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, kao i Željka Malušića koji je nagrađen u kategoriji najboljih konjara.