Stanisavljev i Gavranić na panel diskusiji ''Šta javnost ima pravo da zna u vezi sa prisluškivanjem?''

Zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev i sekretar Gradskog veća Dušan Gavranić prisustvovali su u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) panel diskusiji na temu "Šta javnost ima pravo da zna u vezi sa prisluškivanjem?". Skup je održan u sredu, 13. maja, a o ovoj temi govorili su Miroslav Panić, savetnik direktora BIA i ovlašćeno lice u Agenciji za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, Milica Basta, viši savetnik, Sektor za harmonizaciju i saradnju, služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Miodrag Plazinić, tužilac Višeg javnog tužilaštva u Valjevu, potpredsednik UO Udruženja tužilaca Srbije i Predrag Petrović, izvršni direktor BCBP. 
 
 
Koji podaci u vezi sa primenom posebnih mera za tajno prikupljanje podataka treba da budu tajni, a koji su informacije od javnog značaja? Da li javnost ima pravo na statističke podatke o primeni mera, poput godišnjih izveštaja o ukupnom broju primenjenih mera? Na koji način se može povećati transparentnost i odgovornost državnih organa koji primenjuju posebne mere, a da pri tom ne bude ugrožena nacionalna bezbednost ili vođenje krivičnog postupka? Ovo su samo neka od pitanja o kojima se diskutovalo na panelu, a izazvala su pažnju, kako prisutnih učesnika skupa, tako i javnosti.
 
Ni sudovima ni tužilaštvu nije najjasnije šta su tajni, a šta javni podaci, koji se odnose na podatke o primeni posebnih mera za prisluškivanje. Kako je rekao Predrag Petrović iz BCBP, njegova organizacija sprovela je istraživanje koje se odnosi na nadzor nad primenom posebnih mera i tokom istraživanja poslali su 25 zahteva svim Višim tužilaštvima i sudovima da dostave podatke o odobrenim merama. 
"Informacije je dostavilo 13 sudova, a 12 ne. Tužilaštvo je bilo znatno gore i svega nekoliko nam je dostavilo te informacije. Pozivaju se na tajnost, zaštitu privatnosti, mogućnost da dostavljene informacije ugroze tok krivičnog postupka, ili da moraju da pitaju BIA. Postoji veliko nerazumevanje o tome šta su tajni podaci koji se odnose na primenu posebnih mera", kaže Petrović. 
 
 
Zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev ocenio je kao korisno prisustvo jednom ovakvom skupu.
"Na okruglom stolu je vođena dinamična konstruktivna diskusija na zadatu temu, u kojoj su učestvovali i predstavnici Grada Zrenjanina. Izražavamo veliko zadovoljstvo zbog učešća na ovakvom skupu koje će doprineti boljoj saradnji sa nevladinim sektorom u narednom periodu", rekao je Stanisavljev. 
 
Panel diskusiju organizovao je BCBP, podržan od strane Ambasade Norveške kroz projekat "Ko nas sluša: Ka efektivnom spoljnom nadzoru upotrebe specijalnih istražnih mera". Beogradski centar za bezbednosnu politiku je nezavisni istraživački centar koji radi na unapređenju bezbednosti građana i društva zasnovanoj na demokratskim principima i poštovanju ljudskih prava.
 
Fotografije: TANJUG