U ''Almeksu'' ulažu u proizvodne pogone

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas, sa svojim saradnicima, pogone bivše fabrike za proizvodnju proizvoda od kukuruza "IPOK" koju je pre tri godine kupio pančevački "Almeks".

Gradonačelnik je, nakon sastanka sa vlasnikom i menadžmentom fabrike i obilaska pogona, izjavio da je ova fabrika jedan od brendova Zrenjanina koji neće doživeti sudbinu ostalih.

 

 

- Nažalost, Zrenjanin nije imao sreće sa svojim brendovima, ni sa pivarom, ni sa industrijom mesa "BEK", ni šećeranom, ali ovde postoji nada. U razgovoru sa novim vlasnikom zaključio sam da u narednom periodu možemo biti optimisti i da će mnogi Zrenjaninci ovde naći posao, da ova fabrika neće imati sudbinu drugih, nekada uspešnih, a zatim propalih zrenjaninskih fabrika - kazao je gradonačelnik Janjić.

Kako je istakao, lokalna samouprava u Zrenjaninu, kao odgovorna lokalna samouprava, spremna je da pomogne i pruži podršku investitorima, kako novim, tako i investitorima koji već posluju u našem gradu.

- Ubrzo ćemo doneti određene zaključke sa ovog sastanka, a već u narednom periodu biće spremljeni i paketi subvencija koje spremamo za investitore koji ulažu u našem gradu i zapošljavaju Zrenjanince - dodao je on.

 

 

Vlasnik "Almeksa" Miroslav Aleksa rekao je novinarima da će u rekonstrukciju pogona u Zrenjaninu biti uloženo između 2,5 i 3 miliona evra i da fabrika zapošljava od 150 do 180 radnika, u zavisnosti od potrebe i toga da li se proizvodi samo sirup ili skrob. 

 

 

 

- Kada smo kupili ovu fabriku, mislili smo da radimo, a ne da je zatvorimo, a to danas i dokazujemo. Ovde se vrši veliki remont, a kako sam čuo od ljudi koji su radili ovde, takvi poslovi rađeni su pre pedeset godina. Vrednost investicije je oko 2, 5 do 3 miliona evra. Ulaganjem u "mokro" odeljenje, koje nije rađeno pedeset godina, će nam stvoriti uslove za poboljšanje kvaliteta jer je veći deo namenjen izvozu - rekao je on i dodao da je u planu da se od iduće godine preradi blizu 80.000 tona kukuruza.

Nemanja Mitrović, direktor "Almeksa" ukazuje da će građevinski radovi i rekonstrukcija opreme podići standarde proizvodnje i stvoriti mogućnosti za dobijanje HASAP standarda za proizvodnju prehrambenog skroba.

 

 

- U planu je i investriranje u energiju. Trenutno kotlarnica radi na gas, a naš plan je investiranje oko milion evra u kotlarnicu na agro pelet, bio masu i slamu. Samim tim, kada budemo radili prehrambeni skrob moći ćemo da osposobimo i druge linije koje su nekada radile u ovoj fabrici i proširimo paletu. To znači da će se i broj zaposlenih povećavati, za 30 do 50 radnika - rekao je Mitrović.