U Zrenjaninu počela "Nacionalna kampanja merenja radona u Srbiji"

U Zrenjaninu je danas počela zvanična kampanja merenja radona u Srbiji koju sprovodi Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, u saradnji sa Međunaronom Agencijom za atomsku energiju i resornim ministarstvima.

Tim povodom danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana prezentacija na kojoj su govorili predstavnici te Agencije i pomoćnik gradonačelnika Dušan Radišić koji je istakao veliki značaj Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" odakle je i potekla ideja o sardnji, kao i od prodekana Fakulteta Branislava Markoskog, zahvaljujući kome je  akcija i potekla iz našeg grada.

 

 

- Veoma značajna je ova aktivnost budući da, kako smo čuli, imamo određen broj radioaktivnih gromobrana i nadamo se da ćemo ih sada locirati i naći sredstva kako bismo ih i zamenili bezbednijim. Nadamo se da koncentracija radona u našem gradu nije visoka, ali svakako da su ove preventivne akcije neophodne i ako se utvrdi da na nekim lokacijama postoji visoka koncentracija, naći ćemo efikasan načih da to saniramo - rekao je on.

Maja Jeremić Savković pomoćnik direktora za radijacioni sektor Agencije, objasnila je da je radon prirodan radiokativan gas, bez boje, mirisa i ukusa koji nastaje radioaktivnim raspadom urana, ima ga svuda u prirodi, u izuzetno niskim koncentracijama, ali je opasan ukoliko se akumulira u boravišnim prostorima - stanovima i kućama

 

 

Kako je navela, dokazano je da je radon izuzetno štetan po zdravlje usled duge inhalacije, odnosno da je uzročnik raka pluća, na drugom mestu, odmah posle pušenja.

- Dobro je da se radon može izmeriti i upravo ova kampanja omogući će da se on izmeri. U pitanju su pasivni detektori, male kutijice, koje su bezopasne po zdravlje ljudi i životnu sredinu, a koje će biti izložene u boravišnim prostorima od 3 do 6 meseci, a kasnije će biti poslate laboratorijama i znaće se tačna koncentracija radona - kazala je ona i navela da će se za početak merenja obaviti u Gradskoj kući, zrenajninskom fakultetu i još na nekoliko lokacija.

Slađan Velinov direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije kazao je da je tokom prošle godine inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštitu životne sredine, zajedno sa tm Agencijom, napravila kompletnu analizu svih radioaktivnih gromobrana koji se nalaze u Srbiji.

 

 

On je naveo da je tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka ugrađeno oko 4.000 gromobrana, vremenom su skidani, ali ih je ostalo još 740 gromobrana 

Što se tiče Zrenjanina bilo je 85 radioaktvinih gromobrana, u dogovoru sa Gradom Zrenjaninom veći deo je uklonjen, ali je ostalo još 19 njih, uglavnom u firmama koje su u restruktuiranju ili stečaju, ili u onim koji nemaju vlasnika.

Nakon prezentacije u Gradskoj kući, kampanja merenja radona u Srbiji je predočena i studentima Tehničkog fakulteta - odsek Zažtita životne sredine.