Vaznesenje Gospodnje - prva liturgija u hramu na Bagljašu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavanju Vaznesenje Gospodnje, slavu poznatu u narodu kao Spasovdan. Ovaj hrišćanski praznik koji se slavi 40. dan, u četvrtak, šeste nedelje nakon Vaskrsa, hramovna je slava novog pravoslavnog hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista u zrenjaninskom naselju "Bagljaš".
 
 
 
Tim povodom danas je u tom hramu u izgradnji održana prva Sveta Liturgija, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor, uz sasluženje episkopa i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, a nakon liturgije obavljeno je i rezanje slavskog kolača. Uz Episkopa Nikanora, liturgiju je, po prvi put u našem gradu, služio i Episkop Antonije, vikarni episkop moravički i starešina Podvorja srpske patrijaršije u Moskvi. On je svim vernicima preneo iskrene pozdrave i čestitke Patrijarha moskovskog i cele Rusije Gospodina Kirila i odao priznanje Episkopu Nikanoru za sve napore koje čini na obnovi starih i izgradnji novih hramova širom Eparhije banatske. 
 
 
   
 
Kum hramovne slave, zrenjaninski privrednik i dobrotvor Budimir Jovanović, predao je kumstvo gradonačelniku Zrenjanina, Čedomiru Janjiću, koji je podsetio da se u gradu podiže još jedan hram, u naselju "Zeleno polje", ali i da se hramovi obnavljaju i grade i u naseljenim mestima na teritoriji Grada Zrenjanina. 
"Danas mogu da budu zadovoljni svi pravoslavni vernici i svi građani Zrenjanina, Petrovgrada, jer je ovo prvi hram koji se gradi iz temelja posle više od 200 godina u našem gradu i na njega svi možemo da budemo ponosni. Zahvaljujem se našem Vladiki koji nam je ukazao čast i doveo tako visokog gosta Srpske pravoslavne crkve. Zahvaljujem se i ljudima iz mesne zajednice na Bagljašu koji danas organizuju celodnevni program, a ja se nadam da ćemo sledeću slavu u ovom hramu dočekati u pokrivenom objektu", istakao je gradonačelnik Janjić.  
 
 
           
 
Izgradnja hrama na "Bagljašu", prvog, dakle, koji se zida iz temelja u našem gradu nakon više od dva veka, započela je u jesen 2011. godine, na prostoru između Bulevara Veljka Vlahovića i Stražilovske ulice, u centru tog najvećeg zrenjaninskog naselja. Osvećenje zemljišta novog hrama i postavljanje krsta održano je 26. aprila 2009. godine, juna 2013. godine izlivena je temeljna ploča, a temelj je osveštan 1. septembra iste godine, takođe uz služenje Episkopa Nikanora i u prisustvu tadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina, Ivana Bošnjaka. Dve godine kasnije, oktobra 2013. godine, završena je prva faza gradnje, kada su podignuti zidovi visine tri metra i hram dobio prve obrise. 
 
 
Kada u potpunosti bude završena, građevina će po stilu podsećati na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića. Hram, koji je u osnovi trobrodna bazilika, imaće površinu od oko 300 kvadratnih metara, s tornjem visokim 18,5 metara.