Ambasador Argentine u Zrenjaninu: poljoprivreda najveća šansa za saradnju

"Dan Argentine", manifestacija koja se danas održava u Zrenjaninu, bila je odličan povod i za posetu našem gradu Njegove ekselencije Rikarda Fernandesa, ambasadora te zemlje u Srbiji. Nakon prijema u Gradskoj kući i razgovora s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, sa saradnicima, ambasador Fernandes je u Baroknoj sali Gradske kuće otvorio izložbu "86 godina diplomatskih odnosa Srbije i Argentine" i prisustvovao predavanju "Malvinska ostrva – jedna duga kolonijalna istorija", koje je održao prof. dr Slobodan Pajović, koordinator Sektora za Latinsku Ameriku i Karibe Fakulteta za međunarodnu ekonomiju Univerziteta Džon Nezbit.
 
 
"Dan Argentine" u Zrenjaninu završava se prigodnim koktelom u Gradskoj bašti, uz predstavljanje argentinske muzike i odabranih vina s poreklom iz te zemlje.
 
   
 
Prijemu u Plavom salonu Gradske kuće prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednica Skupštine grada prim. dr Eleonora Marjanović, zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Ambasador Fernandes boravi danas po treći put u našem gradu, nakon posete Svetskom šampionatu u rukometu za žene 2013. godine, utakmici selekcije Argentine i prošlogodišnje posete tokom "Dana piva", kada je pratio nastup svojih zemljaka iz grada Kordove na Internacionalnom festivalu folklora "Deca igraju za mir u svetu". On se, ovom prilikom, podsetio i tih poseta, i lepih utisaka koje je tada poneo iz Zrenjanina.
 
 
Nakon sadržajnog jednočasovnog razgovora, ambasador Fernandes je, zahvaljujući se na srdačnom prijemu u Zrenjaninu i pažnji koja mu je ukazana, posebno istakao da je njegova zemlja, tokom dugog perioda diplomatskih odnosa, uvek podržavala Srbiju i da to čini i danas. Rekao je da srdačan prijem za njega predstavlja, ustvari, počast Grada Zrenjanina zemlji koju predstavlja, da se iskreno raduje zbog toga i da će sigurno ponovo doći.
- Razgovarali smo o nekim pitanjima od obostranog značaja za saradnju. Naše zemlje su najsličnije po pitanju poljoprivrede i mi smo, tokom razgovora, čak i prevazišli neke prethodno postavljene ciljeve, zahvaljujući, pre svega, novim tehnologijama u proizvodnji o kojima je najviše danas bilo reči. Pre oko godinu dana počelo se razmišljati o okviru za saradnju naše dve zemlje i 26. novembra prošle godine ministri inostranih poslova su potpisali dva sporazuma – jedan se odnosi na obrazovanje i kulturu, a drugi na nauku i tehnologiju. Oni su okvir za buduću konkretnu saradnju i na nama je da sada implementiramo projekte po osnovu tih sporazuma – naglasio je ambasador Argentine Rikardo Fernandes.
 
 
 
Naš grad je danas imao čast da ambasador velike zemlje, kao što je Argentina, svoju zemlju predstavi Zrenjanincima, što potvrđuje i gradonačelnik Čedomir Janjić.
- Posebno nas raduje što to nije njegova prva poseta i moram da kažem da boravak ambasadora u Zrenjaninu prate bogate aktivnosti. Za mene je razgovor koji smo imali bio gotovo iznenađujući, jer je Njegova ekselencija predstavio šta sve može Argentina da uradi za našu poljoprivredu – a to su, pre svega, neke nove tehnologije – i dogovorili smo se da ćemo vrlo brzo biti ovde domaćini jednoj velikoj grupi investitora i ljudi koji će prezentovati našim poljoprivrednicima te nove tehnologije, koje primenjuju Argentinci, uz dobre rezultate – pomenuo je gradonačelnik Zrenjanina najznačajnije teme o kojima je razgovarao s ambasadorom Fernandesom.