''Dani taraških roda'' u Tarašu, glavne manifestacije u subotu, 13. juna

Taraš, "Evropsko selo roda" 2015. godine, domaćin je prve kulturno-turističke manifestacije "Dani taraških roda", čiji će završni deo u tom selu biti održan u subotu, 13. juna, uz celodnevno održavanje niza programa, uključujući i zvanično uručenje titule "Evropsko selo roda 2015.", od strane predstavnika nemačke fondacije za zaštitu prirode "EuroNatur" – saopštili su organizatori na konferenciji za novinare, održanoj u zrenjaninskoj Gradskoj kući. 
 
Manifestaciju organizuju mesna zajednica Taraš i udruženje građana "Taraške rode", pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a novinarima su se obratili Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Milorad Kotlagin, predsednik Saveta MZ Taraš i Aleksandra Marovac Cucić, predstavnica UG "Taraške rode". 
 
 
Podsećamo, krajem prošle godine Taraš je proglašen za "Evropsko selo roda" 2015. godine, nakon uspešno sprovedene kandidature od strane "Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije". Ovo naselje na teritoriji Grada Zrenjanina, u konkurenciji još dva mesta u Srbiji, izborilo se za titulu koje može poneti samo jedno naselje u okviru jedne zemlje, a na to je uticalo više faktora: najveći broj roda koje ovde imaju stanište (40 parova), sprovedena zaštita roda i njihovih gnezda, manifestacija u ime roda i veliki entuzijazam grupe mladih ljudi na promociji svog mesta u širim okvirima.
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakao je značaj ovog priznanja za Taraš i Grad Zrenjanin i ocenio manifestaciju kao mogućnost promovisanja svih bogatstva koje nudi priroda u okruženju tog sela.
- Biće to promocija svih vrednosti sela, promocija kulture, običaja, trpeze, svega onog što u prethodnom periodu nismo na adekvatan način koristili, a veliki su potencijali za razvoj turizma i razvoj samog sela. Ovom manifestacijom potrudićemo se da iskoristimo simboliku rode, a to je da povećamo i natalitet, što se može učiniti razvojem sela i unapređenjem života u njemu. Taraš je, nažalost, u prethodnom periodu bio zapostavljen, na kraju uskog puta, a ovakve manifestacije i razvoj sela omogućiće i izgradnju nove deonice puta, odnosno povezivanje sela s Kumanom i Melencima, kao još jedan od preduslova za ostanak mladih na selu – rekao je Radišić.     
 
 
Aleksandra Marovac Cucić, predstavljajući program manifestacije, naglasila je da je akcenat na deci i njihovim aktivnostima, a kao okosnicu dečjeg interesovanja pomenula je dve teme: Tisu i rode.
- Deca će se takmičiti u crtanju, biće prikazani zanimljivi dokumentarni prirodnjački filmovi, predstava za decu, kroz selo ćemo organizovati povorku i dečji maskenbal. Manifestaciju će u 15 časova otvoriti gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a oko 16 časova  planirano je zvanično uručivanje titule "Evropsko selo roda 2015." od strane predstavnika fondacije "EuroNatur". 
 
Milorad Kotlagin, predsednik Saveta MZ Taraš, takođe ocenjuje održavanje manifestacije kao veoma značajno za njegovo selo i poziva što više Zrenjaninaca i žitelja okolnih mesta da u subotu budu gosti Taraša. 
- Taraš je dugo bio zapostavljen što se tiče kulturnih, ali i drugih tematskih manifestacija. Ovo je prilika da dočekamo što više gostiju i svečano se upišemo na evropsku mapu, kao "selo roda". Pokušaćemo što više da se angažujemo i oko izgradnje asfaltnog puta, dužine šest kilometara, o kom je već bilo reči. Nama su potrebne eko-zone, nismo protiv toga, ali nije rešenje ni da Taraš zamre zbog eko-zone, čije proglašenje nas trenutno sprečava da realizujemo tu investiciju izgradnje puta ka Melencima i Kumanu – navodi Kotlagin. 
 
U prethodnih deset godina titulu "Evropsko selo roda" dobila su naselja u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Makedoniji, a ljubitelji roda u Tarašu od sada mogu s ponosom da ističu da je i njihovo selo, odnosno da je Republika Srbija, ušla na listu Fondacije "EuroNatur".
 
   
 
Program manifestacije:
(u prepodnevnim časovima):
 
- Likovna kolonija (na plaži Tise)
- Taraški foto safari
- Vožnja skelom (skup u centru sela)
- Predavanje o Tisi i Tiskom cvetu (na plaži Tise)
- Dečije likovne aktivnosti (na plaži Tise)
- Izbor za najbolji dečiji ctrež (početak glasanja)
- Proglašenje najboljih creteža (dodela nagrada)
- Prikazivanje prirodnjačkih filmova (u sali Doma kulture):  "Mi i o(p)stale ptice" (reditelj: Srđan Đuranović) i "Potiski biser" (reditelj: Oliver Fojkar)
 
- Zvanično otvaranje manifestacije "Dani taraških roda" povorkom dečijeg maskenbala i folklora (na rukometnom terenu, u centru sela)
-  Pozdravna reč - gradonačelnik Grada Zrenjanina Čedomir Janjić (15 časova)
- "Kako i zašto je Taraš postao evropsko selo roda?" (UG "Taraške rode")
-  Zvanično uručivanje titule "Evropsko selo roda 2015." (EuroNatur) (16 časova)
- Nastup kulturno-umetničkih društava:
"Govlicky 1,2" – Aradac, "Jovan Aćimac" – Kumane, "Bašaid" – Bašaid, "Bećarac" – Novi Bečej
- Predstava za decu narodnog pozorišta "Toša Jovanović" - "Bajka o majušku" (u sali Doma kulture)
- Koncert tamburaškog orkestra "Melemi" (bina na rukometnom terenu)