Delegacija Arada u Zrenjaninu: nastavak saradnje bratskih gradova

Gradovi Zrenjanin i Arad, u Rumuniji, potpisali su 2002. godine Povelju o bratimljenju i tokom proteklih godina ostvarivali različite vidove saradnje u mnogim oblastima. Jedan od inicijatora i učesnika potpisivanja te Povelje, tadašnji i aktuelni zamenik gradonačelnika Arada, Bognar Levente, posetio je juče Grad Zrenjanin i u razgovoru s zamenikom gradonačelnika Zrenjanina, Sašom Santovcem, pomoćnikom Duškom Radišićem i članom Gradskog veća Stojko Jožefom prezentovao određene planove i projekte za nastavak saradnje između bratskih gradova.
 
 
Arad je prihvatio kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i u tom smislu informisao čelnike Grada Zrenjanina o nameri razvijanja kulturne saradnje između gradova, koja je, u jednom periodu, bila veoma intenzivna. Umetnici iz našeg grada često su gostovali u Rumuniji, a izuzetno su zapaženi bili i nastupi umetnika iz Arada u Zrenjaninu.
 
Značajna je bila i privredna saradnja, na koju je podsetio zamenik gradonačelnika Zrenjanina. On je rekao da je upravo Bognar Levente, zamenik gradonačelnika Arada, preneo čelnicima našeg grada značajna iskustva o uspostavljanju industrijskih zona u tom gradu i privlačenju investicija, s obzirom da je Arad jedan od rumunskih gradova s najdinamičnijim razvojem i najmanjim procentom nezaposlenog stanovništva u susednoj zemlji.
 
 
Santovac je naglasio i da su razgovori tekli u tri pravca – saradnja u oblasti kulture, turizma i infrastrukture.
- Kada pričamo o kulturnoj saradnji, ponuđeno nam je da promovišemo u Aradu naša kulturna dešavanja, a da oni dobiju priliku da isto promovišu u Zrenjaninu, u svetlu njihove želje da budu Evropska prestonica kulture i da benefit od toga imaju i njima bratski gradovi. Razgovarali smo i o izradi zajedničkog promotivnog turističkog materijala, a ono što je, možda i najvažnije u svemu i što donosi razvitak i Arada i Zrenjanina, to je mogućnost konkurisanja kod određenih evropskih fondova za sredstva namenjena razvoju infrastrukture u obe sredine. Mi smo ponudili 21 projekat za koji bi bilo moguće konkurisati u toj oblasti i  Arad želi da nam pomogne u tome – kazao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
 
 
- Zajednička karakteristika oba grada je njihova multietničnost i multikonfesionalnost, kao i prisustvo vaših sunarodnika u Aradu i naših u Zrenjaninu - rekao je zamenik gradonačelnika Arada, uz želju da institucije kulture uspostave što bolju saradnju. On je istakao da je dosta toga zajednički realizovano u prethodnom periodu, ali da se saradnja može poboljšati. 
- Želimo svake godine da imamo po neki zajednički projekat. Kultura je, nekako, najviše i  obeležila našu saradnju proteklih godina, uz razmenu iskustva i redovne posete delegacija prilikom obeležavanja značajnih datuma u oba grada. Značaj saradnje sigurno se ogleda i u razvoju slobodnih zona i industrijskih parkova, gde su iskustva naših gradova bila veoma korisna i dobrodošla – rekao je zamenik gradonačelnika Arada Bognar Levente nakon jučerašnje posete Zrenjaninu.