Delegacija iz Belog Manastira u Zrenjaninu: nastavak saradnje i najava novih susreta

Zrenjanin je u petak posetila delegacija grada Belog Manastira, Republika Hrvatska, predvođena zamenikom gradonačelnika Predragom Stojanovićem, u kojoj su bili i  Dragan Todić, predsednik udruženja Čuvari srpskog identiteta i običaja na prostorima županija Osiječko-baranjske i Vukovarsko-sremske, kao i protojerej stavrofor Dragan Vukadinović, paroh belomanastirski. Delegaciju su primili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i šef kabineta gradonačelnika Dragan Ćapin.
 
Beli Manastir je grad u Hrvatskoj, u Osiječko-baranjskoj županiji, u kom je, pre raspada SFR Jugoslavije, živelo većinsko srpsko stanovništvo, a sada Srba ima nešto više od 25 procenata, od ukupno deset hiljada stanovnika koliko ih, prema popisu iz 2011. godine živi na teritoriji tog grada.
 
Ovo je drugi susret predstavnika lokalnih samouprava Zrenjanina i Belog Manastira, nakon što je 19. februara ove godine, u sedištu Eparhije osječkopoljske i baranjske u Dalju, s blagoslovom i uz aktivno učešće eparhijskog Arhijereja gospodina Lukijana, održan zajednički sastanak više gradonačelnika i predsednika opština iz Republike Srbije i Republike Hrvatske. Okupila ih je želja, odlučnost i namera da daju svoj doprinos i pomognu Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj u obnovi crkvenih svetinja SPC koje su porušene, oštećene ili devastirane od 1990. godine naovamo, kao i sama potreba za izgradnjom novih svetinja i crkvenih objekata.
 
 
Cilj sadašnje posete Gradu Zrenjaninu, po rečima zamenika gradonačelnika Belog Manastira, bio je nastavak uspostavljene saradnje i pomoć srpskom narodu na prostoru Baranje. On je naglasio da se razgovaralo o mogućnostima za pomoć u obnovi parohijskog doma u Belom Manastiru, da je gradonačelnik Zrenjanina podržao njihove napore, kao i da će, na tu temu, razgovarati i s vlasnikom kompanije "Gomeks" Goranom Kovačevićem, koji je u Zrenjanin stigao upravo s tih prostora.
- Srpski narod u Baranji, odnosno vernici Srpske pravoslavne crkve, nisu u mogućnosti da sopstvenim sredstvima iznesu rekonstrukciju, odnosno izgradnju parohijskog doma, te smo se obratili svim gradovima i opštinama u kojima trenutno žive naši bivši sugrađani, kako bi nam u svemu tome pomogli. Smatramo da ćemo, uz veći broj donatora, uspeti u našim namerama i stoga smo okupili čelnike desetak gradova i opština, predstavili im projektnu dokumentaciju i sve što je vezano za tu investiciju.
 
Stojanović navodi i da je investicija, praktično, već započeta, da je pripremljeno zemljište i da će vrlo brzo biti izgrađeni i temelji tog objekta.
- Neće izgradnja sigurno ići lako, ni brzo, ali verujemo da ćemo uspeti. Očekujemo da za petnaestak dana sagradimo temelje i da nakon toga, u Belom Manastiru okupimo sve gradonačelnike, odnosno predsednike opština, koji će se na licu mesta uveriti o čemu mi to pričamo i šta to znači za pripadnike naše zajednice koji tamo žive. To nije ni velika, ni mala zajednica, ali je za grad te veličine značajna, u svakom slučaju, i nastojimo da je održimo upravo stvarajući preduslove, kroz verske i objekte kulture i kroz društvene organizacije koje okupljaju naše pripadnike – istakao je zamenik gradonačelnika Belog Manastira Predrag Stojanović nakon susreta s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem.