Đaci iz Zrenjanina i Slovenije na projektu o obnovljivim izvorima energije

U okviru realizacije projekta o obnovljivim izvorima energije u kome su učestvovali učenici iz osnovne škole "Ob Rinži" iz Kočevja, Republika Slovenija i osnovne škole "Dr Jovan Cvijić" iz Zrenjanina, kao i učenici dopunske škole slovenačkog jezika iz Zrenjanina, u petak je u Gradskoj kući upriličen susret sa gostima iz Slovenije, predstavnika OŠ "Dr Jovan Cvijić", Društva Slovenaca "Planika" iz Zrenjanina, Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin",  Turističkog informativnog centra Zrenjanin i  predstavnika lokalne samouprave, a domaćin susreta bio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.
 
 
Tokom susreta izneto je  nekoliko ideja za saradnju i načina na  kojima bi ona mogla biti realizovana. Bilo je reči o nosiocima-subjektima te saradnje, kao i oblikovanju agende sa projektima koji bi mogli biti realizovani u budućnosti. Naročito je istaknuto partnerstvo, kao način prodora manjih nacionalnih zajednica i nastupanja pred fondovima Evropske zajednice. Most u nastajanju tog korpusa mogućih aktivnosti je Društvo Slovenaca "Planika", a lokalna samouprava biće tu da definiše oblike i subjekte partnerstva u domaćoj sredini.
 
 
Time se, pre svega, želela istaći i sprovesti u život obaveza Društva da mlađim generacijama pomaže u pronalaženju puta do prirode oslobođene čovekovog nasilja i egoizma. To podrazumeva različite aktivnosti – od međusobnog upoznavanja obe sredine, edukacije, prepoznavanja zajedničkih problema i interesa, nastupa sa projektima na konkursima, kao i preduzimanje konkretnih koraka za očuvanje životne sredine, sve do omogućavanja razvoja drugim granama (infrastruktura, turizam, sport i rekreacija, zdravstvena zaštita).
 
Svi učesnici sastanka u Gradskoj kući nastojali su da daju konkretan doprinos razgovoru, kako bi se konkretizovali dalji koraci u međusobnoj saradnji.