''Grupo Zilio'' dostavio idejno rešenje postrojenja za preradu pitke vode

Italijanska kompanija "Gruppo Zilio" dostavila je zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija" idejno rešenje postrojenja za preradu pitke vode, saopštila je Služba informisanja i poslovnih komunikacija tog javnog komunalnog preduzeća. 
 
U skladu sa dinamičkim planom, definisanim u ugovoru koji je sa Italijanima  potpisan  12.  februara ove godine, uz  idejno  rešenje  priložen  je  i  situacioni  plan  postrojenja  koje  će  biti podignuto na parceli dodeljenoj za te namene "Grupi Zilio" odlukom Skupštine grada Zrenjanina. Dinamika radova, precizirana ugovorom, predviđa da posle završetka  projektne  dokumentacije  usledi  izgradnja  postrojenja  za prečišćavanje vode.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da dostavljanje idejnog rešenja praktično znači da će meštani grada na Begeju imati zdravu pijaću vodu u gradskom vodovodu do  kraja  ove  godine,  kako  je  ranije  i  obećano. 
- Prihvatili smo se ozbiljnog zadatka i počeli smo i konkretno da rešavamo višedecenijski problem sa pijaćom vodom koja je, rešenjem sanitarne inspekcije, 2004. godine zabranjena za piće zbog prekomerne koncentracije arsena. Daćemo sve od sebe da ubrzo posle Zrenjanina, to pitanje  rešimo i u 22 naseljena mesta – poručio je Janjić.
 
Podsećamo, u prisustvu ambasadora Republike Italije i drugih zvaničnika, ugovor sa predstavnikom kompanije "Gruppo Zilio" u februaru je potpisao direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić i tom prilikom je saopšteno da kompanija kojoj je na javnom tenderu ponuđen ovaj posao mora iz  svog postrojenja da ispušta prečišćenu vodu čiji  kvalitet  zadovoljava  standarde  Republike  Srbije,  koji  su  viši  od evropskih.
 
Tajdić  je još jednom istakao da  se  lokalna  samouprava  odlučila  za  novi  model,  do  sada  nezastupljen  u  našoj zemlji.
- Ne kupujemo tehnologiju, ne gradimo fabriku i ne zadužujemo se kod banaka, već italijanskom partneru  plaćamo uslugu  prečišćavanja  vode. Predviđeno je da on godišnje preradi  6,5  miliona  kubika  vode,  s  tim  da  ova  fabrika  može  da  isporučuje  i  devet  miliona kubika, ukoliko to bude potrebno – kaže Tajdić.
 
 
Italijani najavljuju da će kompletna fabrika biti na bazi mobilnog postrojenja, koje će veoma lako biti priključeno na trenutni gradski vodovod i naglašavaju da je tehnološki proces već poznat u svetu, ali da "Gruppo Zilio" ima zaštićenu tehnologiju koja će služiti za prečišćavanje vode od arsena  i  bora. "Gruppo  Zilio" je  deo  poslovnog  sistema  grupacije  "Grintek"  koja  na  berzi  ima  preko milijardu evra prometa. Njeni najveći akcionari su italijanski proizvođač guma "Pireli" i Banka Inteza. Već 55 godina posluje na svetskom tržištu i ima preko 110 izgrađenih manjih i većih postrojenja u Italiji i u svetu. U ovom trenutku više od 40 objekata je pod njenom upravom.
 
Fotografije: JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin