Kanadski ambasador Filip Pinington posetio Zrenjanin i otvorio izložbu u Savremenoj galeriji

Njegova ekselencija, ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington, posetio je juče Zrenjanin. Poput njegovog prethodnika na toj funkciji, Romana Vaščuka, koji je pre nešto manje od godinu dana sličnim povodom boravio u našem gradu, i novi kanadski ambasador otvorio je izložbu u Savremenoj galeriji UK Ečka.
 
 
Prethodno je posetio Gradsku kuću i razgovarao s gradonačelnikom Zrenjanina, Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima – zamenikom Sašom Santovcem, pomoćnikom Duškom Radišićem, članicom Gradskog veća Dubravkom Bulovan Bengin i sekretarom Skupštine grada Milanom Mrkšićem. Prijemu su prisustvovali i šefica odeljenja za odnose sa javnošću pri kanadskoj ambasadi Olgica Marinković, kao i direktor Savremene galerije UK Ečka Igor Dostanić.
 
 
Filip Pinington postavljen je za ambasadora Kanade u Srbiji oktobra prošle godine i sinoć je po prvi put posetio Zrenjanin. Tokom razgovora s gradonačelnikom Zrenjanina i njegovim saradnicima naglašena je dosadašnja dobra saradnja ambasade Kanade i Grada Zrenjanina, a bilo je reči i o mogućnostima za njeno unapređenje. Podsećamo, saradnja između ambasade Kanade i Grada Zrenjanina započela je 2009. godine i od tada je realizovano nekoliko projekata u oblasti kulture, unapređenja sudstva i rada lokalne samouprave.
 
     
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ističe da je i ova poseta bila prilika da se promovišu potencijali grada i Njegova ekselencija informiše o aktuelnim razvojnim projektima.
- Nema boljeg načina i šanse za promovisanje grada od posete najvišeg diplomatskog predstavnika jedne od najvećih zemalja sveta, što nam čini izuzetno veliku čast. Ja sam se potrudio da predstavim sve prednosti grada Zrenjanina koje bi bile interesantne i za kanadske investitore i siguran sam da iz svakog ovakvog razgovora mora proizaći nešto pozitivno. Nije slučajno što smo mi proglašeni za jedno od najboljih mesta za investiranje po podsticajima za investitore u Evropi – istakao je Janjić.  
  
   

Saradnja u oblastima kulture i ekonomije bile su centralne teme jučerašnjeg sastanka, a kanadski ambasador izrazio je zadovoljstvo posetom i prilikom da od gradonačelnika Zrenjanina čuje o potencijalnim mogućnostima za investiranje.
- Kanada i Srbija imaju dobru saradnju u okviru investicija i ja ću Zrenjanin preporučivati kao grad u kom postoje dobre osnove za investiranje. Mogu da kažem i da se gradonačelnik zaista potrudio da me u to uveri – istakao je ambasador i dodao da je drugi razlog njegove posete otvaranje izložbe u Savremenoj galeriji.
- Bez obzira koliko je velika udaljenost između naše dve zemlje, drago mi je što imamo priliku da i u vašem gradu prikažemo kanadsku umetnost i da, na neki način, obeležimo uticaj i Kanade i Srbije u oblasti kulture. Za nedelju dana, 1. jula, očekuje nas Dan Kanade i ovu proslavu, praktično, počinjemo u Zrenjaninu – rekao je.
 
Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Kanade prošetao je i rekonstruisanim Trgom slobode i informisao o radovima na njemu.
 
 
Kanadski umetnik Derek Besant je, uz pomoć Ambasade Kanade i Savremene galerije UK Ečka u Zrenjaninu, u prostoru galerije izložio postavku "Kraj jezika". Prisustnima su se na otvaranju obratili direktor Savremene galerije UK Ečka Igor Dostanić i kustoškinja Slavica Popov, da bi ambasador Pinington, delom i na srpskom jeziku, proglasio izložbu otvorenom. 
 
   
 
Predstavljajući kanadskog umetnika i njegovu izložbu, Slavica Popov je rekla da je Derek Desant rođen 1950. godine, da je studirao na Kalgari univerzitetu i radio dizajn postavke za brojne muzeje i galerije. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.
- Izložba "Kraj jezika" sastoji se od 26 radova koji tek u inerakciji sa publikom postaju kompletno umetničko delo. Na fotografijama se vide portreti, ali se njihovi obrisi tek naziru s određene udaljenosti. Kako posmatrač prilazi radovima, lica sa slika nestaju i u fokus dolaze tekstovi koji su ispisani preko lica. U pitanju su odlomci priča koje je umetnik vodio sa portretisanim osobama i predstavljaju jedan lični uvid u odnos umetnika i portretisanog. Izložbu prati i zvučna instalacija, koja se bazira na temi daljine – objašnjava izložbu Slavica Popov.