Košenje trave i trske na jezeru I

Na jezeru I "Begejske petlje" u Zrenjaninu (kod "Žitoprodukta") danas je počela akcija podvodnog košenja trave i trske, koju su organizovali Grad Zrenjanin i JKP "Vodovod i kanalizacija", u saradnji s Ribarskim gazdinstvom "Ečka", čiji je čamac, s ugrađenom kosačicom, dopremljen u tu svrhu s ribnjaka na jezero. 
 
 
Ova akcija iskorišćena je i da bi se javnosti ukazalo na značaj održavanja jezera u centru Zrenjanina i kao najava za dalje aktivnosti koje bi trebalo da uslede, kako bi ove gradske vodene oaze bile što korisnije i posećenije. Početku akcije prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić. 
 Zamenik gradonačelnika rekao je da se ovo jezero nalazi u dosta lošem stanju, zaraslo u trsku i travu, sa obalama koje nisu značajnije uređivane od kada su formirane, pre tri decenije. 
 

- Rastinje ugrožava i riblji fond u jezeru i za ovakvom akcijom sigurno je bilo potrebe. Zahvalio bih se Ribarskom gazdinstvu "Ečka" koje je iskazalo svoju društvenu odgovornost i besplatno će očistiti jezero. Naše javno komunalno preduzeće kom je povereno upravljanje  jezerima, "Vodovod i kanalizacija", nije osposobljeno niti poseduje mehanizaciju kojom bi moglo da očisti ovo jezero. Činjenica je da Zrenjanin poseduje lepotu koja se zove – jezera u centru grada, ali se nismo dovoljno posvetili njihovom održavanju. Imamo projekat njihovog kompletnog uređenja, ali to podrazumeva uređenje same obale i izgradnju šetališta. To nisu mala ulaganja, negde oko 200 miliona dinara, ali je to nešto što planiramo već za narednu godinu, jer želimo da naši građani dobiju priliku da što pre uživaju na šetalištima uz jezera – ističe Santovac.  
 
 
Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić podseća da se jezera, u knjigama nepokretnosti, nalaze u vlasništvu preduzeća "Vojvodina vode". 
-  "Vodovod i kanalizacija" dobija od Grada sredstva za čišćenje jezera i svaki put kada se organizuje akcija, mi kontaktiramo Ribarsko gazdinstvo "Ečka", koje nam uvek izlazi u susret. Mi bi imali mnogo manje problema s travom kada bi "Vojvodina vode" poribilo jezero vrstama koje se hrane isključivo biljnom masom, odnosno travom, tako da ne bi dolazilo do prevelikog bujanja trave. Uprkos svim navedenim problemima, trudimo se da jezera I i III održavamo koliko smo u mogućnosti, da budu u nekom funkcionalnom stanju – rekao je Tajdić i dodao da je projekat saniranja obala jezera III urađen još pre sedam godina.
- Grad realno ima većih komunalnih problema i uvek je to uređenje negde u drugom planu. Ja se nadam da će se ipak nešto pokrenuti "s mrtve tačke" i obezbediti sredstva, možda od Pokrajine ili Republike, kako bi se uredilo jedno zaista lepo šetalište i lepa obala, za uživanje – naglašava Tajdić. 
 
Direktor sektora turizma i marketinga u Ribarskom gazdinstvu "Ečka" Srđan Nenadović kaže da je, u dogovoru s Gradom Zrenjaninom i gradonačelnikom, to preduzeće obezbedilo kosačicu za vodene površine - travu, trsku i ostalo barsko bilje - koja bi, tokom narednih nekoliko dana, trebalo u potpunosti da pokosi svu površinu jezera. 
- Kosačica je trenutno postavljena tako da vertikalno seče trsku, odnosno podvodno bilje, a postoji mogućnost i da u horizontalnom položaju priđe i seče bilje na obali – objašnjava Nenadović. 
 
 
I ovo jezero, poput centralnog, dom je većeg broja pataka, koje se gnezde u njegovoj okolini i sigurno je da, daljim uređenjem jezera, ono može postati još lepši kutak za ove ptice, ali i privući veći broj naših sugrađana da uživaju u šetnji njegovim obalama.