Nagrada Fonda ''Todor Manojlović'' dodeljena pozorišnom festivalu ''Dezire''

Laureat nagrade Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet za 2014. godinu je  Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta "Dezire" iz Subotice. Nagrada je svečano uručena sinoć u Gradskoj kući u Zrenjaninu, a u ime dobitnika, priznanje je primio Andraš Urban, pozorišni reditelj, direktor pozorišta "Kostolanji Deže" iz Subotice koje organizuje "Dezire" festival.
 
Dobitnika nagrade primio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, a prijemu su prisustvovali i Vladislava Gordić Petković, predsednica Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović", Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", Radovan Živankić, član UO Fonda "Todor Manojlović" i književnik Laslo Vegel, laureat nagrade za 2012. godinu.
 
 
Nagradu u vidu Povelje dobitniku je uručio Milan Bjelogrlić, a umetničku sliku Vladislava Gordić Petković, koja je istakla da je, po prvi put, nagrada Fonda "Todor Manojlović" dodeljena jednoj instituciji. 
- Nagrada se od 1991. godine dodeljuje umetnicima iz svih oblasti umetničkog izražavanja koji svojim radom provociraju, valorizuju modernističko nasleđe i poštuju umetnički, polisemantički angažman Todora Manojlovića, pisca, pesnika, esejiste, začetnika likovne kritike, čoveka čije je je stvaralaštvo obeležilo zrenjaninsku kulturu i stavilo Zrenjanin, slobodno možemo reći, na mapu Evrope. Današnji dobitnik je po mnogo čemu specifičan, jer se radi o instituciji, Međunarodnom regionalnom festivalu savremenog pozorišta "Dezire",  koji nastaje u organizaciji pozorišta "Kostolanji Deže" iz Subotice – rekla je Gordić Petković.    
 
 
Festival "Dezire" je 23. laureat priznanja koje dodeljuju fond "Todor Manojlović" i Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu.
 
Iskreno zahvaljujući na priznanju, Andraš Urban je kazao da festival "Dezire" postoji šest godina i da je postao poznat i priznat u regionu.
- Koncentrišemo se upravo na region i neke internacionalne prostore, u zavisnosti od mogućnosti kojima raspolažemo. Počastvovani smo nagradom za ovaj projekat koji moji saradnici i ja realizujemo i "ginemo" za njega svake godine. Festival je u duhu pravi pozorišni festival i još uvek može da se bavi svim bitnim društvenim i ljudskim temama kroz teatar, bez mešanja bilo kakvog administrativnog, birokratskog ili političkog protokola – opisuje delovanje festivala "Dezire" Andraš Urban.
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac naglasio je da je, zahvaljujući nagradi Fonda "Todor Manojlović", Zrenjanin zauzeo značajno mesto na kulturnoj mapi Republike Srbije i najavio jednu zanimljivu inicijativu:
- Ponosni smo što ovu nagradu danas dodeljujemo po 23. put, sada po prvi put jednoj instituciji, što je već razlika u odnosu na dosadašnju praksu. Ako već postoji takva razlika, želim da iskoristim ovu svečanost i najavim pokretanje inicijative da Todor Manojlović dobije spomen-klupu u centru Zrenjanina, da ne ostane samo na dodeli nagrade, a da u gradu ne postoji obeležje posvećeno umetniku čiju prestižnu nagradu dodeljujemo. Ovim bi dokazali i da brinemo o ljudima koji su obeležili ovaj grad i njegovu istoriju – najavio je Santovac podizanje spomen-obeležja Todoru Manojloviću, o čemu će više biti reči u posebnoj vesti. 
 
U obrazloženju žirija, koje je saopštila predsednica Upravnog odbora Fonda, navodi se da laureat nagrade,  festival Dezire, spada među mlađe festivale, da je osnovan 2009 godine, ali je za kratko vreme stekao svoje jasne programske konture i afirmisao se širom regije. On, pre svega, okuplja alternativne i avangardne scene iz Srednje-istočne-Evrope i Balkana.
"Naravno, ova "geopoetička definicija" nije isključiva, njegov profil je pre svega određen estetskim kriterijumima i unutar toga najvažniju ulogu igra teatarski eksperiment i kritičko mišljenje. Te dve komponente određuju profil festivala: i jedna i druga danas imaju izuzetan značaj. Naime, u postranzicijskim vremenima  književnosti umetnost jeste osuđena na retradicionalizaciju. U ovim regresivnim vremenima avangardne i alternativne pozorišne scene  dale su nove impulse teatarskoj praksi i u toj situaciji Dezire festival je postao neka vrsta sabirnog centra novih stremljenja.
 
 
 
Festival Dezire se održava u Subotici, i uverljivo je dokazao da moramo prevrednovati pojam provincije. Dok u kulturi teče opšta provincijalizacija i  afirmacija "demokratskog kiča",  taj festival je dokazao da je i u provinciji moguće stvarati kulturne institucije koji su izraz evropskog i koje na visokom nivou reprezentuju najnovije evropske umetničke trendove.
 
S godinama  je taj festival izgradio jedan zajednički kulturni prostor za građane različitih nacionalnosti, što isto tako govori o posebnosti i uspešnosti festivala, tim pre što je u poslednjim godinama sve uočljivija destrukcija zajedničkog kulturnog prostora.  Ovaj fenomen poseduje dve karakteristične crte, reprezentuje različitosti kultura, i ujedno pospešuje i participaciju u različitostima.
 
Na kraju treba spomenuti još jednu vrlinu Dezire festivala. On je za vreme svog trajanja odigrao veoma važnu ulogu u upućivanju mlade generacije u pravcu novog umetničkog senzibiliteta, tako da paralelno sa programskim opredeljenjima stvara i svoju publiku." – navodi se, između ostalog, u obrazloženju Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović"
 
 
Fond "Todor Manojlović" Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina osnovan je 21. juna 1991. godine sa osnovnom idejom da se sačuva ime i populariše delo Todora Manojlovića, zavičajnog stvaraoca koji je po svojim postignućima i uticajima daleko nadmašio lokalne okvire. Fond je kroz svoj rad na  proučavanju književne zaostavštine, prikupljanje, objavljivanje i popularisanje dela Todora Manojlovića ustanovio i nagradu koja je već profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji i nosi naziv "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet". Nagrada  se svake godine dodeljuje umetnicima iz raznih oblasti stvaralaštva čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića. 
 
Dosadašnji dobitnici nagrade Fonda "Todor Manojlović" su: za 1992. godinu – Miodrag Pavlović, Milorad Pavić (1993.), Miodrag B. Protić (1994.), Đorđe Balašević (1995), Dušan Kovačević (1996.), Marina Abramović (1997.), Miroljub Todorović (1998.), Momo Kapor (1999.), Pavle Ugrinov (2000.), Jovan Hristić (2001.), Jovica Aćin (2002.), Vida Ognjenović (2003.), Miroslav Josić Višnjić (2004.), Radovan Vučković (2005.), Oto Tolnai (2006.), Muharem Pervić (2007.), Milena Marković (2008.), Želimir Žilnik (2009.), Mileta Prodanović (2010.), Saša Rakezić (Aleksandar Zograf , 2011.), Laslo Vegel (2012.) i Slobodan Tišma (2013.).