NALED u Zrenjaninu - unapređenje poslovnog ambijenta na lokalu

Grad Zrenjanin, uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK), organizovao je juče, u Gradskoj kući, panel diskusiju na temu: "Poslovni ambijent na lokalu – uloga i značaj privrednih saveta". Centralna tema skupa bila je uloga i značaj privrednih saveta u građenju boljeg poslovnog ambijenta u lokalu i predstavljanje uspešnih primera iz odabranih opština u Banatu, a o svemu tome razgovarali su predstavnici Grada Zrenjanina, NALED-a, ZREPOKA-a, razvojnih agencija, Nacionalne službe za zapošljavanje i privrednici Srednjebanatskog okruga.
 
Trenutno je u postupku resertifikacija Grada Zrenjanina za povoljno poslovno okruženje i u tom procesu, upravo je ključni izazov za  Zrenjanin uspostavljanje funkcionalnog poslovnog saveta. Poslovni saveti funkcionišu u Pančevu, Vrbasu, Vršcu, Novom Bečeju, Staroj Pazovi.. i uloga tih saveta je davanje inicijativa koje su od značaja za lokalni ekonomski razvoj, kreiranje, razmatranje i sprovođenje strategija, planova i programa u oblasti ekonomskog razvoja i saradnja i redovna komunikacija sa lokalnom administracijom. Poseban akcenat je na davanju preporuka i mišljenja od važnosti za unapređenje poslovne klime u lokalnoj zajednici Gradonačelniku / Predsedniku opštine ili Gradskom / Opštinskom veću, sa predlogom za preduzimanje odgovarajućih mera.
 
 
Pozdravljajući učesnike panel diskusije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naglasio je da je želja lokalne administracije da unapredi poslovni ambijent u Gradu Zrenjaninu. 
- Gradska uprava, koliko joj je u ingerenciji, se trudi da napravi atmosferu da je ovde pravo mesto za ulaganje, a investitori koji dolaze upravo iz našeg grada su nam izuzetno značajni, jer žive ovde, rade i zapošljavaju mnogo Zrenjaninaca. Različitim odlukama pokušavamo i da ubrzamo procedure, kroz razgovore s mnogim privrednicima pokušavamo da saznamo šta je to što je njima važno u poslovanju, a formiranjem institucije poslovnog saveta cilj nam je da se okupljamo i dogovaramo redovno i pokušamo da napravimo poslovni ambijent u gradu i vama olakšamo rad – poručio je gradonačelnik Janjić privrednicima i kao krajnji cilj svega navedenog označio zapošljavanje što većeg broja naših sugrađana. 
- Ne odstupamo po broju nezaposlenih od proseka u Srbiji, ali mi nismo prosečan grad, niti takav želimo da budemo, hoćemo da je ovde najbolje mesto za investiranje i sve ćemo učiniti da to tako i bude – kazao je Janjić. 
 
 
Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da saradnja Grada Zrenjanina i NALED-a datira od njegovog osnivanja, 2007. godine, kada je Zrenjanin podržao formiranje ovakve organizacije koja u svom članstvu okuplja sva tri sektora društva – gradovi ili opštine, privreda i nevladine organizacije.
- Ono što je NALED na nacionalnom nivou, to je privredni savet na lokalu i zbog toga nam je ova tema jako važna i neposredan je povod našeg današnjeg okupljanja. Mi okupljamo veliki broj članova, a među njima i ZREPOK, koji predstavlja izuzetan primer organizovanja lokalnih privrednika. Uspeli smo da dosta uradimo na unapređenju različitih zakona, propisa, pojednostavljenju procedura, a to se najbolje odslikava u domenu građevinskih dozvola. Drugi naš značajan rezultat je po pitanju "sive ekonomije", gde smo, s Vladom, formirali interministarsko radno telo koje se bavi suzbijanjem "sive ekonomije", najvećeg problema za sve koji posluju u Srbiji – rekla je Jovanovićeva i dodala da je uloga NALED-a i da usaglasi različite stavove subjekata u lokalu i predloži najadekvatnija rešenja.
 
    
 
- Svaka investicija se, praktično, dešava u nekoj opštini ili gradu i zbog toga nam je važno da sve to što radimo na nivou Republike "preslikamo" na lokalni nivo. Zbog toga smo osmislili program sertifikacije opština koji, svedeno na jednostavan jezik, daje "plan rada" lokalnoj samoupravi za saradnju s privredom, šta je to što jedna opština treba da uradi da bi bila dobar "domaćin" privredi, efikasan servis, da bi pojednostavila sve svoje procedure i omogućila svima koji posluju da se bave svojim poslovanjem i da ne moraju da gube vreme na procedurama i šalterima. Kroz taj program je do sada prošlo preko 60 opština i gradova u Srbiji, a od 2012. godine taj program sprovodimo i u regionu. Kroz taj program je Zrenjanin već jednom prošao i sada se ponovo uključio u postupak, da ponovo ispuni uslove standarda koji je sada i pooštreniji, zbog širenja u regionu, što sada znači da se Zrenjanin, praktično, uključio u jednu regionalnu utakmicu – naglasila je direktorka NALED-a Violeta Jovanović na skupu u Zrenjaninu.